Életmód

A kalóriacsökkentés és a könnyed fogyás módja

Nem kell kizárni csak csökkenteni

A fogyáshoz kalóriadeficitet kell kialakítania, és olyan ételeket kell fogyasztania, amelyek jóllakatják, de nem hagynak plusz centimétereket a derekán. Ehhez csökkentenie kell a zsíros ételek fogyasztását – írta meg az RBC-Ukrajna (Styler projekt) Viktor Mandzyak edző és táplálkozási szakértő Facebook-posztjára hivatkozva.

A kalóriacsökkentés és a könnyed fogyás módja
A kilóktól könnyebb megszabadulni bizonyos ételek lecserélésével (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Hat módja a kalóriacsökkentésnek és a könnyed fogyásnak

1. Cserélje le a zsíros tejet alacsony zsírtartalmú tejre

Egy pohár egyszázalékos tej 40 kalóriával kevesebbet tartalmaz, mint a 3,2 százalékos tej. Egyszerre 40 kalóriát spórolhat meg. Ha pedig reggel és lefekvés előtt iszik tejet, 80 kalóriát spórol meg.

2. Cserélje le a zsíros túrót alacsony zsírtartalmú túróra

Ha egy 200 grammos adag 9 százalékos túrót (vagy házi készítésű túrót) ugyanennyi zsírszegény túróra cserél, 180 kalóriával kevesebbet kap.

3. A zsíros húst helyettesítse sovány hússal

Ha egy 200 grammos adag bőrös csirkecombot sovány borjúhúsra/csirkefilére/csirkehúsrántottára/tonhalra cserél a saját levében, 250 kalóriát spórolhat meg. Ha két étkezést alacsony zsírtartalmú ételekkel helyettesít, az 500 kalóriát jelent. Ez már elég a fogyáshoz, persze csak akkor, ha a kalóriadeficitet nem kompenzálja más ételekkel.

4. Helyettesítse a tejfölt görög joghurttal

Ha 100 gramm 20 százalékos tejfölt alacsony zsírtartalmú görög joghurttal helyettesít, akkor 140 kalóriával kevesebbet fogyaszt. A tréner a görög joghurt fogyasztását ajánlja.

5. Ne öntse le a salátákat olajjal

Ha egy zöldségsalátát (például görögöt) 20 gramm olaj nélkül eszünk öntetként, 180 kalóriát veszíthetünk. Az olajat görög joghurttal is helyettesítheti.

6. Süssön olaj nélkül

A sütés is étvágygerjesztően ropogós kérget eredményez, de olajkalóriák nélkül. Hiszen minden gramm olaj, ami az ételbe kerül, plusz kalóriát ad.

Kapcsolódó írásaink