Életmód

Ezért veszélyes a cukor

Sokat számít, mennyi cukrot fogyasztunk

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tudósai megállapították, hogy a cukor feldolgozása során a szervezetben úgynevezett glikációs végtermékek keletkeznek, amelyek felgyorsítják a sejtek öregedését – írja a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

Ezért veszélyes a cukor
A kevesebb cukorfogyasztás hozzájárul a hosszabb élethez (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Soumyavbrata Roy

A tanulmány eredményeit a JAMA Network Open című szaklapban tették közzé.

Az amerikai tudósok által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a cukor maga is gyulladáskeltő, és hozzájárul az oxidatív stressz kialakulásához. Az oxidatív stressz a sejtek reaktív oxigénfajok által okozott károsodása az antioxidáns rendszer elégtelen működése mellett.

A tudósok pontosították, hogy egy másik kulcsfontosságú tényező, amelyet a túlzott cukortartalom felgyorsít az étrendben, a glikáció. Ez az a folyamat, amelynek során a fehérjék szénhidrátokkal egyesülve úgynevezett glikációs végtermékeket (AGE-k) képeznek. Ezek azok a vegyületek, amelyek gyulladást és oxidatív stresszt okozhatnak, ami viszont sejtszinten gyorsabb öregedéshez vezet.

A tudósok kiszámították, hogy a hozzáadott cukor napi bevitelének akár csak 10 grammal való csökkentése jelentős hatással lehet az ember biológiai életkorára. A kutatók azt állítják, hogy az étrend ilyen jellegű átalakítása körülbelül 2,4 hónapig „fiatalíthatja” a szervezetet.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a túlzott cukor okozta negatív epigenetikai változások visszafordíthatók. Ez új távlatokat nyit az öregedést lassító és az általános egészségi állapotot táplálkozásmódosítással javító stratégiák kialakítására.

Kapcsolódó írásaink