Életmód

Meg kell-e hámozni a padlizsánt főzéskor?

A válasz több tényezőtől függ

A padlizsán az egyik legnépszerűbb zöldségféle, amelyből világszerte számos étel készül – a görög muszakától a francia ratatouille-ig – adta hírül a Sports.kz a Fakty.com.ua-ra hivatkozva.

Meg kell-e hámozni a padlizsánt főzéskor?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Jens Kalaene

A szakácsok között, kezdők és profik körében egyaránt gyakran felmerül a kérdés: meg kell-e hámozni a padlizsánt főzés előtt? – írja a Sports.kz.

A válasz több tényezőtől függ, különösen a zöldség érettségétől, a főzési módtól és a saját ízlésbeli preferenciáktól.

A fiatal padlizsán igazi kincs a konyhában. A héja vékony, zsenge és nincs benne keserűség, így nyugodtan elhagyhatja. Textúrát ad az ételnek, és hőkezelés közben megőrzi alakját.

Az érett padlizsán már egészen más tészta. Minél inkább megnő a zöldség, annál vastagabb lesz a héja. Egyes fajtáknak még kesernyés ízük is lehet.

Az elkészítés módja is szerepet játszik a döntésben. Sütéshez a padlizsán héját rajta hagyhatjuk, mivel ez segít megtartani a zöldség formáját.

Ha azonban főzzük vagy pároljuk, a héj eltávolítható.

A padlizsánnak valóban lehet keserű íze. Ezt azonban nagyon könnyű orvosolni: csak sózza meg a felszeletelt padlizsánt, és hagyja állni harminc percig, hogy eltávolítsa a felesleges nedvességet és a keserűséget. Ezután leöblítjük és megfőzzük.

Kapcsolódó írásaink