Életmód

Meghatározták, kinek kellene korlátozni a gyümölcs- és zöldségfogyasztást

Egy egészséges ember számára hasznosak

Bizonyos betegségek esetén a gyümölcs- és zöldségfogyasztást korlátozni kell – mondja Elena Solomatina táplálkozási szakértő – számol be a Sports.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Meghatározták, kinek kellene korlátozni a gyümölcs- és zöldségfogyasztást
Nem mindenkinek ajánlják a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Solomatina megjegyezte, hogy általában napi fél kilogramm gyümölcs és zöldség fogyasztása ajánlott. Azonban sürgette, hogy a gyomor-bélrendszeri (GIT) betegségek súlyosbodása esetén mondjanak le néhány gyümölcsről. „A szőlőt, a banánt és a datolyaszilvát még az orvosok is kizárják az étrendből. Túlsúlyra való hajlam vagy cukorproblémák esetén is kiveszik őket az étrendből” – mutatott rá Solomatina – írja a Sports.kz.

A szakember kifejtette, hogy a gyümölcsök azért lehetnek veszélyesek, mert nagy mennyiségű szerves savakat tartalmaznak, amelyek a bélbe kerülve ronthatják a GI-betegségek krónikus és akut formáinak lefolyását. Emellett, mint mondta, a fruktóz étvágygerjesztő és túlsúlygyarapodást idéz elő.

Solomatina hozzátette, hogy a zöldségek sem nevezhetők teljesen biztonságosnak. Pontosította, hogy a bennük lévő rostok a fodrász szerepét töltik be a szervezetben. Ez egy egészséges ember számára hasznos, de ha a bélben lévő szövetek gyulladtak, csak rontja a beteg állapotát – jegyezte meg a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink