Életmód

„Aki nem ehet sajtot”

A sajtallergia különféle reakciókat okozhat

A laktózérzékenységben szenvedőknek nem szabad sajtot fogyasztaniuk – mondta Tatyana Zaletova táplálkozási szakértő az Aif.ru-nak – írja a News.ru-ra hivatkozva a Sports.kz.

„Aki nem ehet sajtot”
A laktózintoleranciában szenvedők sajtokat sem fogyaszthatnak (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Szerinte, ha allergiás vagy a termékre, akkor is ki kell iktatnod az étrendedből – írja a Sports.kz.

Az orvos megjegyezte, hogy a laktóz- vagy tejcukor-intoleranciában szenvedők hasi panaszoktól és görcsöktől, hányingertől, puffadástól és bőrkiütésektől szenvedhetnek. A laktózt egy laktáz nevű enzim bontja le, amely születéstől fogva hiányozhat, vagy az életkor előrehaladtával csökkenhet. Eközben az erjesztett tejtermékekben nincs laktóz, mivel azt az erjesztett tejbaktériumok bontják le.

„Az ilyen betegek reagálhatnak a sajtra, mert nyomokban laktóz van benne. A relatív laktázhiányban szenvedő emberek számára pedig az ilyen nyomokban lévő laktóz jelentéktelen” – magyarázta a táplálkozási szakember.

Hozzátette, hogy a sajtallergia különféle reakciókat okozhat, a csalánkiütéstől és viszketéstől kezdve a légszomjig és a Quincke-ödémáig, az E osztályú immunglobulinok emelkedése miatt.

„A tejfehérjével szembeni magas G osztályú immunglobulinok jelenlétében olyan tünetek figyelhetők meg, mint a motiválatlan súlygyarapodás, gyengeség, bőrkiütések, cellulitisz” – jegyezte meg Zaletova.

Laktózintolerancia és sajtallergia esetén ki kell zárni az étrendből minden olyan terméket, amely tehéntejfehérjét tartalmaz – összegezte a szakember.

Kapcsolódó írásaink