Életmód

Ennyi idő, amíg a gyorséttermi ételek elkezdik pusztítani a szervezetet

A zsír típusa számít, nem a zsír mennyisége

Brit tudósok tanulmányt végeztek, és kiderítették, hogy a káros termékek fogyasztása milyen idő után kezd negatívan hatni az egészségre. Egy endokrinológus a Telegram-csatornáján osztja meg a munka eredményeit – számol be a Sports.kz.

Ennyi idő, amíg a gyorséttermi ételek elkezdik pusztítani a szervezetet
Képünk illusztráció
Fotó: Phanie via AFP/GARO

Az Oxfordi Egyetem megállapította, hogy a magas telített zsírtartalmú élelmiszerek már néhány hetes rendszeres fogyasztás után súlyosan aláássák az emberi egészséget. Erre egy kis kísérlet segítségével jöttek rá – fogalmaz a Sports.kz.

Két csoportra osztottak 16 férfit, az egyik csoportban egészségtelen ételeket – süteményeket, teljes kiőrlésű tejtermékeket, gyorséttermi ételeket – fogyasztottak, a másikban pedig a többszörösen telítetlen zsírok - diófélék, zsíros halak – kaptak hangsúlyt.

A telített zsírok túlzott bevitele a következőket eredményezte:

– 20 százalékos növekedés a májzsír térfogatában

– a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megnövekedett kockázata

– az összkoleszterinszint és a rossz koleszterinszint mintegy 10 százalékos növekedése

– a szívbetegségek megnövekedett kockázata.

A többszörösen telítetlen zsírok étrendben való fokozott jelenléte ezzel szemben a következőket eredményezte:

– az összkoleszterinszint körülbelül 10%-os csökkenését

– a szívizom megnövekedett energiaraktárait

– jobb általános egészségi állapotot.

Mindkét csoportban az alanyok testsúlya rövid idő alatt gyakorlatilag változatlan maradt.

„A zsír típusa számít, nem a zsír mennyisége. Érdekes, hogy ilyen gyorsan, mindössze három hét alatt ilyen változásokat lehet látni” – kommentálta a tanulmány eredményeit az egyik szerző.

Kapcsolódó írásaink