Életmód

Vigyázzunk, halálos is lehet!

Mi vezethet a cukorbetegséghez?

Nathaniel Johnson, az Észak-dakotai Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai docense a The Conversationnek elmagyarázta, hogy a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek (például gabonafélék, szénsavas üdítők, édességek, gyorsételek) fogyasztása magasabb vérzsírszinthez, intenzívebb éhségérzethez és fokozott inzulintermeléshez vezet. Mindezek a tényezők hozzájárulhatnak a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához – írta meg a sports.kz.

Vigyázzunk, halálos is lehet!
A prediabétesz a tényleges 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot
Fotó: Science Photo Library via AFP/DIGICOMPHOTO/SCIENCE PHOTO LIBRA

A táplálkozási szakember megjegyezte, hogy a magas vércukorszint (cukorbetegség vagy prediabétesz) növeli a vérnyomást. A prediabétesz egy köztes állapotot jelent a normál vércukorszint és a cukorbetegség között. Emellett növeli a glikációs végtermékek, azaz a cukrokból képződő molekulák képződését. Ezek növelhetik az erek merevségét és fokozhatják a gyulladást a szervezetben, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Johnson szerint a feldolgozott élelmiszerekből naponta elfogyasztott hozzáadott cukor mennyisége nem haladhatja meg a 65 grammot egy 2000 kalóriás étrendben.

Általánosságban elmondható, hogy a hozzáadott cukorból a szervezet által felszívódó napi kalóriák aránya 13 százalék alatt legyen. A szakember felhívta a figyelmet: ha túl sok cukrot fogyasztunk, akár 39 százalékkal is nőhet a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázata.

Kapcsolódó írásaink