Életmód

Ezek a legjobb étkezési szokások 50 év felett

Segít lassítani az öregedést és megőrizni az egészséget

Az öregedés egy természetes folyamat, amelyet nem lehet megállítani, de fontos, hogy a szervezetet a lehető legegészségesebb állapotban tartsuk. Bár nem minden áll az Ön ellenőrzése alatt, van néhány szempont, amelyet befolyásolhat, hogy egészséges maradjon – írja a Sports.kz.

Ezek a legjobb étkezési szokások 50 év felett
Ahogy öregszünk, az anyagcserénk lelassul, és általában kevesebb kalóriára van szükségünk
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

Egy klinikai táplálkozási szakértő megosztja, melyek a legjobb étkezési szokások az egészség megőrzéséhez 50 után. „Ezek az ajánlások egészséges, krónikus egészségügyi problémákkal nem rendelkező felnőttek számára készültek. A táplálkozási tanácsokat minden egyes személyre és egészségi állapotára kell szabni” - mondja a szakértő – számol be a Sports.kz.

Mindig konzultáljon orvosával és dietetikusával, mielőtt új diétás étrendbe kezdene.

Szedjen kalcium- és D-vitamin-kiegészítőket

A csontsűrűség a húszas évei elején éri el a csúcspontját, majd csökkenni kezd. „Ahogy öregszünk, a csontjaink elkezdenek kalciumot veszíteni, és hajlamosabbak leszünk az esésekre. Néha ezek az esések a törékeny csontok következményei” – magyarázza a táplálkozási szakértő.

Az esések és következményeik kockázatának csökkentése érdekében naponta szedjünk kalcium- és D-vitamin-kiegészítőket. Ez segít fenntartani a csontsűrűséget, és egészségesen tartja a bélrendszerét, ami elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását.

Azt is tanácsolja, hogy kerüljük a tejtermékek és a hús egy étkezésen belüli fogyasztását, mivel ezek kalciumot és vasat tartalmaznak, amelyek kölcsönhatásba lépnek egymással, és csökkentik egymás hasznosságát.

Egyen kevesebbet, de gyakrabban

Ahogy öregszünk, az anyagcserénk lelassul, és az embereknek általában kevesebb kalóriára van szükségük. „Egyesek kevesebb éhséget tapasztalhatnak, míg másoknak alkalmazkodniuk kell ehhez a fiziológiai változáshoz” – mondja.

Ennek érdekében együnk kisebb adagokat a nap folyamán, hogy kevesebb kalóriabevitel mellett is elegendő tápanyaghoz jussunk. „Együnk gyakrabban a nap folyamán, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelét” – teszi hozzá.

Ha nehéz betartani ezt a rendet, szedjen multivitaminokat vagy étrend-kiegészítőket.

Fogyasszon elegendő fehérjét

Az elegendő fehérjefogyasztás különösen fontos az életkor előrehaladtával.

„A legtöbb felnőtt az életkor előrehaladtával veszít az izomtömegéből. Izmaink fontos szerepet játszanak az anyagcsere egészségében és a fizikai stabilitásban” - magyarázza.

A megfelelő fehérjefogyasztás segít megőrizni az izomtömeget azáltal, hogy megelőzi a szarkopéniát, az izomtömeg és az izomfunkciók korral járó csökkenését. Együnk sovány húst, halat, tojást vagy babot. Ha nem éri el a céljait, fontolja meg a fehérjeturmixok, fehérjeszeletek vagy fehérjekekszek fogyasztását.

Igyon elegendő folyadékot az étkezésekhez

„A folyadékbeviteli ajánlások erősen egyénre szabottak. A legtöbb embernek napi 1,5 és 3 liter folyadékra van szüksége. A kor előrehaladtával gyengülnek a szomjúsági mechanizmusok, ezért fontos, hogy tudatosan igyekezzünk eleget inni” – jegyzi meg a szakértő.

Használjunk könnyen hordozható vizes palackot, és próbáljunk meg naponta legalább 1-2 teljes palackot meginni.

Konzultáljon táplálkozási szakemberrel

Személyre szabott táplálkozási tanácsadásért forduljon dietetikushoz. „A dietetikusok az Ön igényeihez igazíthatják az étrendet” – hangsúlyozza a táplálkozási szakértő.

Ahogy öregszünk, szervezetünk sebezhetőbbé válik a betegségekkel szemben, ezért fontos, hogy szakemberekkel dolgozzunk együtt, hogy egészségesek maradjunk.

Kapcsolódó írásaink