Életmód

Hogyan segíthet a táplálkozás a demencia megelőzésében?

A táplálkozási szakemberek tanácsai

Az egészséges táplálkozás támogathatja az agyműködést és megelőzheti a demencia kialakulását – írta meg a pravda.ru.

Hogyan segíthet a táplálkozás a demencia megelőzésében?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Magali Cohen

A zöldségek rendkívül jótékonyan hatnak az agy egészségére. Például a leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a mángold, a spenót és a jégsaláta. Bármilyen zöldséget beilleszthet az étrendjébe, mivel rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen K-vitaminban gazdagok.

Egy 2022-es tanulmány szerint a vér magas K-vitamin-szintje összefügg az emberek jobb kognitív funkcióival.

Emellett fontos, hogy az agy egészségének megőrzése érdekében teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket is beiktassunk az étrendünkbe. Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs és az amaránt. Ezek magnéziumot tartalmaznak, ami jót tesz az agysejteknek.

A diófélék jót tesznek az egészségnek. A mandula E-vitamint tartalmaz, amely antioxidáns, és védi az agy egészségét.

A bogyós gyümölcsök is gazdagok antioxidánsokban, amelyek csökkenthetik a demencia kockázatát. A hal kiváló fehérjeforrás. Szükség van rá a neurotranszmitterek előállításához, azokhoz a vegyületekhez, amelyek lehetővé teszik az agysejtek számára az egymással való kommunikációt.

Tegye étrendjébe a zsíros halakat. Például lazacot, makrélát, heringet. Ezek gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek fontos szerepet játszanak az agysejtek felépítésében.

Kapcsolódó írásaink