Életmód
Inni vagy mégsem inni?
Mindent a mennyiség dönt el
Ezek megőrzése érdekében nagyon fontos a helyes táplálkozás. Dr. Ljudmila Salamatina kardiológus elmondta, milyen konkrét tényezőket kell figyelembe venni a menü kiválasztásakor – olvasható a Sports.kz oldalán.
Kevesebb cukor és só
Az erős erekért folytatott táplálkozás egyik fő szabálya, hogy kevesebb sót és hozzáadott cukrot fogyasszunk. A WHO szakértői azt tanácsolják a felnőtteknek, hogy naponta legfeljebb 2000 mg nátriumot fogyasszanak (ez kevesebb mint 5 gramm só naponta, azaz alig egy teáskanálnyi).
Ne fogyasszon túl sok telített zsírt, transzizomer zsírsavakat tartalmazó ételeket
Szervezetünk egyáltalán nem tud meglenni zsírok nélkül. A hangsúlyt azonban a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírsavakra kell helyezni. Ideális esetben a telített zsírsavaknak az étrend teljes napi energiaértékének kevesebb mint tíz százalékát kellene kitenniük.
Normák grammonként
A szakértő azt tanácsolja, hogy gyakrabban válasszunk növényi eredetű termékeket. Annak érdekében, hogy az erek egészségesek maradjanak, és a koleszterinszint-mutatók ne boruljanak fel, fontos, hogy naponta 30–45 g élelmi rosthoz jussunk. Rost például a teljes kiőrlésű gabonafélékben található. Ezek is sok összetett szénhidrátot tartalmaznak.
A zöldségekben és gyümölcsökben is van élelmi rost. Hozzávetőleges fogyasztási norma a napi két-három adag (200 gramm) mindkettőből.
Teljesen lemondani a húsról nem szükséges, de fogyasztását heti 350–500 grammra ajánlatos csökkenteni. Ez elsősorban a vörös és a feldolgozott húsokra vonatkozik. Nem felesleges hetente egyszer halnapot tartani, és szoktassuk rá magunkat a napi harminc gramm sótlan diófélék fogyasztására.
Jobb, ha az alkoholt teljesen kiiktatjuk az életünkből. Sajnos az alkoholnak nincsen abszolút biztonságos dózisa. Az alkoholmentes édes italok sem tesznek jót a szív- és érrendszernek.
Mi a helyzet a kávéval – inni vagy mégsem inni? Itt is mindent a mennyiség dönt. Napi három-négy csésze élénkítő ital nem árt, sőt, éppen ellenkezőleg, jót tesz.
Napi kilenc vagy több adag szűretlen kávé azonban 25 százalékkal növelheti a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázatát. Olyan italról beszélünk, amelyet francia presszóban, filteres módszerrel készítenek.
A szűretlen kávé ugyanis cafestolt és caveolt tartalmaz, amelyek megemelhetik a vér koleszterinszintjét. A nagy mennyiségű koffeintől pedig megugorhat a vérnyomás – mondja a kardiológus.