Életmód

Így marad friss a banán

Elárjuljuk a tökéletes módszert

A banán igen közkedvelt gyümölcs, amelyet egész évben fogyaszthatunk. A káliumban és magnéziumban gazdag finomságnak van azonban egy bosszantó tulajdonsága: az egyik pillanatban még érett, a másikban már teljesen megbarnult. Azonban vannak technikák, amelyekkel kiküszöbülhetjük ezt a kellemetlenséget – írja a Mindmegette.

Így marad friss a banán
A banánt hűtőben érdemes tárolni, távol a többi gyümölcstől (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Joel Saget

A szakértő szerint minden a banán kiválasztásánál kezdődik. Molly Siegler, a Whole Foods Market munkatársa azt javasolja, hogy vásárlásnál törekedjünk arra, hogy vegyes érettségi szinten lévő banánokat válasszunk. A tökéletesen érett már azonnal fogyasztható, míg a zöldebb tovább eláll, így ráérünk néhány nap múlva megenni.

Ha tárolásra kerül a sor, akkor arra kell figyelnünk, hogy tartsuk távol a többi gyümölcstől, kiváltképp az almától, hiszen az felgyorsítja a banán érési folyamatát a belőle felszabaduló etiléngáz miatt.

Jó megoldás még a banán érésének lassítására, ha hűtőbe tesszük. Hidegebb körülmények között ugyanis az érésének kémiai folyamata lelassul, fagyasztása során pedig teljesen megáll. Utóbbi esetben hónapok után is kiváló smoothie készíthető belőle.

Ha a körültekintő tárolás ellenére is bebarnul a banán, akkor se dobja ki, hiszen ez mindössze annyit jelent, hogy keményítőtartalma cukorrá alakult. Banános receptekhez, mint például fagylalthoz, banánkenyérhez és más egyéb desszertekhez kiváló ebben az állapotában.

Kapcsolódó írásaink