Életmód

Az Idegtudós felsorolta az agyat megfiatalító ételeket

Háromféle neuroprotektív tápanyag

Uma Naidoo harvardi pszichiáter és neurobiológus szerint a kurkumával és fekete borssal fűszerezett tyúktojás pozitív hatással van az agy kognitív funkcióira – számol be az SE a CNBC-re hivatkozva.

Az Idegtudós felsorolta az agyat megfiatalító ételeket
A harvardi neurobiológus tanulmányai szerint az étkezésbe be kell illeszteni a kurkumával és a fekete borssal fűszerezett tyúktojás fogyasztását, melyek pozitív hatással vannak az agy kognitív funkcióira is (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/CPD/Science Phot/Cristina Pedrazzini

„Háromféle neuroprotektív tápanyag érdekelte leginkább a hozzám hasonló szakértőket: az antioxidánsok, a B-vitaminok és a többszörösen telítetlen zsírsavak” - jegyezte meg a szakember.

Ezért a szakértő azt javasolja, hogy a fenti anyagokkal egészítsük ki az étrendünket. Naidu szerint az antioxidánsok az agysejteket károsító szabad gyökök ellen küzdenek. A B-vitaminok segítik a szerv jobb működését, befolyásolják a memóriát, a szellemi élességet és a figyelmet. A többszörösen telítetlen zsírsavak pedig elősegítik az új agysejtek növekedését.

Az orvos hozzátette, hogy mindezek az anyagok megtalálhatók a zsíros halakban, amelyekről azt tanácsolja, hogy hetente kétszer fogyasszunk. Az idegtudós arra is buzdít, hogy figyeljünk oda a chia magokra, a szezámmagra, a dióra és a lenmagolajra.

Kapcsolódó írásaink