Életmód

Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Nem szabad megfeledkeznünk az egészségünkről

Ha nyaralást tervez, ne felejtsen el gondoskodni az egészségéről. Zaplavnova háziorvos elmondja, milyen gyógyszereket tegyen az utazási csomagjába – írta a kubnews.ru.

Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal a nyaralásra?
Nyaralásnál az állandó gyógyszerek mellett ne feledje otthon a láz- és fájdalomcsillapítókat se (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Lázcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Paracetamol és/vagy Ibuprofen hatóanyagtartalmú gyógyszer lehet a legjobb barátunk a fájdalom csillapítására, a láz és a gyulladás csökkentésére. Ezeket az orvos szerint érdemes váltogatni.

Gyomor- és bélrendszeri zavarokra szolgáló gyógyszerek. Aktív szén hasmenésre. A dioszmektit hatóanyagú készítmény pedig hasmenésre és diszpepsziára. Továbbá hányáscsillapítókra is érdemes ilyenkor gondolni.

Antiszeptikumok és antibakteriális szerek. Sebfertőtlenítőre lesz szükség elsősorban a bőrsérülések kezelésére és a vérzés elállítására, ha a bőr sérült. Antibakteriális törlőkendők vagy gélek is hasznosak lehetnek nyaralás során.

Sebápolási termékek. Különböző méretű baktériumölő tapaszokat, gézkendőket és kötszereket, valamint steril kötszereket érdemes beszerezni, ha kirándulni készülünk.

Antihisztaminok. Allergiás reakciókra mindenképp legyen nálunk valamilyen antihisztamin, valamint gél, az esetlegesen fellépő viszketésr enyhítésére, különösen rovarcsípések esetén (hűtőben tárolva).

Megfázás elleni szerek. Oximetazolin vagy xilometazolin tartalmú orrcseppek vagy spray-k a légzés megkönnyítésére. Pasztillák, toroknyutató szerek torokfájásra.

Ha elsősegély dobozt is vinnénk az útra, akkor érdemes ollót, csipeszt, hőmérőt, steril orvosi kesztyűt is vinni.

Kapcsolódó írásaink