Életmód

Megtalálták a 40 évesek rossz agyműködésének kockázati tényezőjét

A fiatalok hagyják abba a dohányzást, és fordítsanak nagyobb figyelmet a testmozgásra

A stressz és a mozgásszegény életmód a 20-as években, ronthatja az agyműködést a középkorban – számol be a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva .

Megtalálták a 40 évesek rossz agyműködésének kockázati tényezőjét
Kevesebb stressz, egészségesebb életmód, több mozgás segíti az agy egészséges működését (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A tudósok 2,3 ezer ember adatait elemezték. Életkoruk a megfigyelés kezdetén 18 és 30 év között volt. A következő 18 évben négyszer adtak vért a gyulladás egyik markerére, a C-reaktív fehérjére (CRP).

Minél súlyosabb volt a gyulladás fiatal korukban, annál rosszabbak voltak az agyműködési teszteredményeik a 40-es és 50-es éveikben. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a stressz és a krónikus betegségek hozzájárulnak a gyulladáshoz.

A kísérletben az alacsony gyulladásszinttel rendelkező emberek 10 százaléka lassabban dolgozta fel az információkat és lassabban emlékezett a tényekre. A közepes vagy magas gyulladásos csoportokban az ilyen emberek 21, illetve 19 százaléka volt ilyen.

Korábban a tudósok az idősebb emberek gyulladását összefüggésbe hozták a demenciával. Az új kutatás az első, amely kimutatta, hogy a fiatalkori gyulladás hatással lehet az agyműködésre középkorban.

A szerzők azt javasolták, hogy a fiatalok hagyják abba a dohányzást, és fordítsanak nagyobb figyelmet a testmozgásra.

Kapcsolódó írásaink