Életmód

Sajt vagy túró – mit egészségesebb enni 50 éves kor után?

Ezeknek a termékeknek a rendszeres fogyasztása segít minimalizálni számos betegség előfordulásának és kialakulásának kockázatát

A sajt és a túró az emberi szervezet számára a leghasznosabb termékek közé tartozik – számol be a Sports.kz a Belnovosti.by-ra hivatkozva.

Sajt vagy túró – mit egészségesebb enni 50 éves kor után?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot, valamint bőséges fehérjét tartalmaznak.
Emiatt ezeknek a termékeknek a rendszeres fogyasztása segít minimalizálni számos betegség előfordulásának és kialakulásának kockázatát.

Csontok
A sajt és a túró a fogak egészségére is jótékonyan hat, és segít megelőzni a csontok öregedését.
Ez utóbbi különösen fontos az 50 év felettiek számára: ebben a korban az öregedési folyamat elvékonyítja a csontokat és fellazítja a csontszövetet.
Fokozatosan a csontok porózussá és törékennyé válnak, ami megsokszorozza a törések (csípő, csigolyák stb.) kockázatát.
Miért történik ez? Elsősorban a kalcium alacsony bevitele vagy rossz felszívódása miatt. Tulajdonképpen ez vezet a csontok pusztulásához.
A sajt és a túró legalább lassítja a negatív folyamatot.

Fehérje
Mint már említettük, a sajt és a túró fehérjeforrás, amely felelős a szervezet jó immunrendszeréért és a szervezet megfelelő folyadékegyensúlyáért.
Az immunitás és a folyadékegyensúly „hibái” esetén a szervezet gyorsabban öregszik.
A szakértők a parmezánt nevezik a legjobb fehérjeforrásnak a sajtok közül.
Ami a „nedves” sajtokat (túró, ricotta, egyéb sajtpaszták) illeti, ezekben nem sok fehérje van.

Vitaminok, zsír
A sajt többek között B12-vitamint tartalmaz, amely részt vesz a fehérje és a DNS előállításában, valamint a vérsejtek képződésében, erősíti az idegrendszert és segít a psziché helyreállításában.
Ennek a vitaminnak a hiánya izomgyengeséggel és neurológiai problémákkal jár.
A sajt CLA zsírsavat is tartalmaz, amely segít a testsúly normalizálásában és az izomtömeg felépítésében. Fontos szerepet játszik továbbá az immunrendszer normális működésének biztosításában, a csontok egészségében, a vércukorszint szabályozásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
A túró egyébként szintén tartalmaz CLA-t.

Immunrendszer
Az 50 év felettiek számára a sajt és a túró különösen jótékony hatással van a gyengülő immunrendszerre.
Erősítik azt, így segítik számos betegség elkerülését.
A sajt a pajzsmirigynek is jót tesz.

Kapcsolódó írásaink