Életmód

Öt ijesztő betegség, amelyet az alkohol okoz

A pszichózistól a rákig

Mielőtt bármilyen alkalomra felhajtunk egy felest, érdemes észben tartani, hogy az etil-alkohol komoly károkat okozhat a szervezetben – különösen, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholos italokat, írja a Sports.kz a Dr. Péterre hivatkozva.

Öt ijesztő betegség, amelyet az alkohol okoz
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A WHO szerint az alkoholtartalmú italok több mint 200 különböző betegség kialakulásához járulnak hozzá – a mentális zavaroktól a rákig. Ekaterina Kashukh gasztroenterológus a túlzott alkoholfogyasztás által kiváltott legveszélyesebb betegségekről mesélt.

A szívet érinti
Az alkohol a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kiváltója. Az etanol mérgező hatással van a szívizomra, elpusztítja az azt alkotó sejteket. Ezenkívül, amikor az alkohol a szervezetbe kerül, az erek kitágulnak, a szívverés felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, és néhány óra múlva a fordított folyamat következik be. Ez komoly terhelést jelent a szívre és az erekre.
Ha valaki gyakran iszik, a szívben hibák lépnek fel – a szívritmus felborul, tachycardia, aritmia alakulhat ki. Idővel az alkoholfogyasztás érelmeszesedéshez, artériás magas vérnyomáshoz, stroke-hoz, szívrohamhoz, krónikus szívelégtelenséghez vezethet.

A máj is szenved
Az alkohol nem kevésbé károsítja a májat is, amely az etanol feldolgozásáért és a szervezetből való eltávolításáért felelős. Az alkohol feldolgozása, a stressz és az egészségtelen életmód során a májsejtek fokozatosan megtelnek zsírral, és romlani kezdenek. Az alkoholfogyasztás következtében az emberben alkoholos hepatitis – a májban kialakuló, gyulladásos folyamat –, majd alkoholos cirrózis – krónikus betegség – alakul ki, amelyben a májsejteket kötőszövet helyettesíti, és a szerv fokozatosan megszűnik ellátni funkcióit.

A májsejtek a visszafordíthatatlan károsodás miatt egyszerűen nem képesek tovább szűrni a vért, eltávolítani belőle a méreganyagokat, szintetizálni az epét és ellátni számos anyagcsere-folyamatot. A májzsugor prognózisa kiábrándító – ez egy lassú és fájdalmas halál. A hivatalos orvosi statisztikák szerint az ilyen diagnózissal rendelkező emberek felénél súlyos szövődmény – aszcitisz (folyadék felhalmozódása a hasüregben) – alakul ki. Az ebben a szövődményben szenvedő betegek körülbelül ötven százaléka öt éven belül meghal.

A hasnyálmirigy elpusztulhat
Azok az emberek, akik bármilyen alkalomból és bármilyen okból isznak, rendkívül nagy kockázatnak vannak kitéve a hasnyálmirigy-gyulladás, a hasnyálmirigy akut vagy krónikus gyulladása szempontjából, amely a normális szénhidrát-anyagcseréhez szükséges emésztőenzimeket és hormonokat termel.
A zsíros, sós, füstölt ételek gyakran előkerülnek nassolnivalóként az alkohol mellé, amely szintén növeli a betegség kialakulásának valószínűségét. Egyes adatok szerint a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás eseteinek mintegy 75 százalékát éppen a túlzott alkoholfogyasztás okozza.
A hasnyálmirigy-gyulladásnak az alkoholistáknál gyakori szövődménye az akut pancreonekrózis. Ez a mirigy önemésztése, megolvadása, amelynek során az aktív enzimek kiömlenek a hasüregbe, ahol „felfalják” a beleket és a hashártyát. Azonnali műtét nélkül végzetes.

Daganat
A forró italok rendszeres fogyasztása többszörösére növeli a rák kockázatát – elsősorban a nyelőcső, a belek, a máj, a száj, a torok és az emlő rákjáét. Az etanol mérgezi a szervezetet, és rontja a belső szervek működését. Hatására hiányozhatnak a szervezet normális működéséhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok.

A psziché tönkremegy
A túlzott alkoholfogyasztás nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségre is negatív hatással van, mivel az etanol rontja az idegrendszer működését. A forró italok kedvelőinek gyakran zavart az alvásuk és az étvágyuk, éles hangulatingadozásaik lehetnek. Az alkoholfüggőség kialakulásával egy személyben alkoholos depresszió léphet fel, és a másnaposság hátterében egyeseknél alkoholos delírium – fehér láz – epizódok jelentkeznek.

Az alkoholizmus végső stádiumában az agy szerves károsodása miatt az ember megszűnik megfelelően érzékelni a valóságot, gondolkodási folyamatai zavart szenvednek, memóriája és figyelme romlik, súlyos pszichózis alakul ki, hallucinációk léphetnek fel, delírium kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

A demencia típusai

ĀA demencia legtöbb típusa lassan alakul ki, a tünetek azonban az idő előrehaladásával fokozódnak