Életmód

Mi történik a testtel, ha naponta két liter kólát iszik?

Két liter kóla 200 grammnyi vagy 52 teáskanálnyi cukrot jelent naponta

Van egy állam Mexikóban, amelynek lakói átlagosan két liter kólát isznak naponta. Ez ötször több, mint az egész Mexikó átlagos kólafogyasztása, amely világelső az ital fogyasztásában – számol be a Sports.kz a Medikforum.ru-ra hivatkozva .

Mi történik a testtel, ha naponta két liter kólát iszik?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Paul Hennesy

„Nyilvánvaló, hogy a mexikói rekordot tartó állam lakói rosszul tájékozottak arról, hogy a Coca-Cola mit tehet a szervezetükkel. Chiapos államban a cukorbetegség a második leggyakoribb halálozási ok a szívbetegségek után” – mondja dr. Eric Berg.

Talán éppen a Coca-Cola ilyen tömeges fogyasztásában rejlik az ok?
Két liter kóla 200 grammnyi vagy 52 teáskanálnyi cukrot jelent naponta. Gondoljunk csak bele ebbe a számba! És ez még csak a kólából származó!

Az ember rengeteget ihat ebből az italból, és mégsem érzi magát kevésbé szomjasnak. A cukor fruktóz részének sajátossága, hogy a máj szempontjából nagyon hasonlít az alkoholfogyasztáshoz. A májnak meg kell birkóznia a lebontásával, amely sok problémát okoz.

És nemcsak a zsírmájról beszélhetünk, hanem az inzulinrezisztenciáról is, amely egy egész sor problémát okoz.

A glükóz viszont üres szénhidrát, amely kiürítheti a kalciumot, a C-vitamint, a B1- és B3-vitamint, a cinket, a magnéziumot és a káliumot a szervezetből.

A káliumhiány jelei a szapora szívverés, izomgyengeség. A káliumhiány miatt akár az alsó végtagok bénulása is előfordul, valamint ritmuszavar, magas vérnyomás, székrekedés.

A Coca-Cola ortofoszforsavat is tartalmaz. Ezt ízesítőszerként adják hozzá, valamint baktériumok és penészgombák ellen. Ez a maró anyag azonban marhatja a csontokat és a fogakat, fogszuvasodást okozva.

A sav növeli a csontritkulás kockázatát is, gátolja a cink és a vas felszívódását.
A kólában lévő karamellszínezék glikációs végtermékeket hoz létre, ezek akkor keletkeznek, amikor fehérjéket vagy zsírokat keverünk cukrokkal. Ezután a fehérjék és zsírok már nem használhatók fel. Ez számos krónikus, degeneratív betegséggel hozható összefüggésbe, és az öregedés egyik jelzője is.
Nehéz elképzelni az összetevők „halálosabb” kombinációját, mint a kólában. Ebben az italban semmi olyan nincs, amely egyáltalán jót tehetne a szervezettel – az élvezeti értékén kívül.