Életmód

Kiderült, a kávé valóban növeli-e a magas vérnyomás kockázatát

A kutatók 1400 résztvevő vérnyomását vizsgálták

Egy orvos idézett egy új tanulmányt, amely 10 év kávéfogyasztás után sem talált összefüggést a vérnyomásra gyakorolt hatással. A koffein átmenetileg megemelheti, de a szív- és érrendszeri hatásokra vonatkozó adatok tisztázásra szorultak – írja a kubnews.ru.

Kiderült, a kávé valóban növeli-e a magas vérnyomás kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

Ebben az olaszországi prospektív kohorszvizsgálatban a kutatók 1400 résztvevő vérnyomását vizsgálták, akiket a napi kávéfogyasztás szerint rétegeztek: nincs, mérsékelt (1-2 csésze) vagy „erős” (≥3 csésze) kávéfogyasztás - írja a portál.

A kutatók minden egyes résztvevőnél összegyűjtötték az irodai, otthoni és 24 órás ambuláns vérnyomásméréseket a kezdeti időpontban és 10 év elteltével. A legtöbb résztvevő fogyasztási szokásai nem változtak a nyomon követés során.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás nem eredményez klinikailag jelentős különbségeket a vérnyomásban vagy a magas vérnyomásban. A betegek megnyugodhatnak, hogy a napi kávézási szokás valószínűleg nem befolyásolja a vérnyomásukat.

Ezenkívül egy nemrégiben végzett vizsgálat megállapította, hogy a kávéfogyasztás nem jár együtt a szívritmuszavarok túlzott kockázatával.

Kapcsolódó írásaink