Életmód

Ezek a szokások segítenek csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Az állandó nassolási vágyat elegendő zöldség fogyasztásával lehet megszüntetni

Navid Sattar, a Glasgow-i Egyetem (Egyesült Királyság) szív- és érrendszeri és anyagcsere-betegségek szakértője szerint az édes italok kerülése, a zöldségfogyasztás és a gyümölcsök rostokkal való kombinálása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – számol be a Sports.kz a Zakon.kz-ra hivatkozva.

Ezek a szokások segítenek csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Peakstock/LDA

A szakértő a Daily Mailnek elmondta, hogy a sütemények, a csokoládé és a csipszek étkezések közötti fogyasztása növelheti a kalória, a cukor és a zsír mennyiségét a napi étrendben. Az állandó túlevés a cukorbetegség jelentős kockázati tényezőjeként hat, és nem csak a cukros ételek túlzott fogyasztásáról van szó. A különböző rágcsálnivalók és édességek nagy kiszerelésben történő vásárlásakor jelentősen megnő a túlevés valószínűsége.

Az orvos azt tanácsolja, hogy utasítsuk el az édes üdítőket, kávét, teát és egyéb italokat. Az ilyen „folyékony” kalóriák észrevehetetlenek, de bizonyos mértékben hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, és következésképpen a cukorbetegség kialakulását idézhetik elő.

Sattar szerint az állandó nassolási vágyat elegendő zöldség fogyasztásával lehet megszüntetni. Sattar szerint vacsoránál a zöldségadagnak a tányér teljes térfogatának felét kell kitennie. Ugyanakkor a zöldségek mennyiségét az étrendben fokozatosan kell növelni.

Emellett megjegyezte, hogy a cukorbetegség elleni védekezésben az is segít, ha növeljük a rostok (hasznos élelmi rostok, komplex szénhidrátok) arányát az étrendben. A rost a növényi táplálék minden olyan részét jelenti, amelyet a szervezet nem tud megemészteni és felszívni. Ez a szénhidrát nem bomlik glükózzá, és nem emeli meg a vércukorszintet. A rostok megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, bogyós gyümölcsökben és gabonafélékben. Az orvos szerint a cukrozatlan zabkása (pl. zabpehely) és a gyümölcsök kombinációja a legízletesebb és legegészségesebb.

Kapcsolódó írásaink