Életmód

Egy orvos felfedte az igazságot az alkohol fogyásra gyakorolt hatásáról

Az alkoholtartalmú italok befolyásolják a sporteredményeket

Jekatyerina Sztrelnyikova orosz sportorvos és gyógytornász, dietetikus és táplálkozási szakértő felfedte az igazságot az alkohol fogyásra gyakorolt hatásáról – adta hírül a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Egy orvos felfedte az igazságot az alkohol fogyásra gyakorolt hatásáról
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Az orvos szerint az alkoholos italok fogyasztását a fogyás során teljesen ki kell zárni. Szerinte ezek nagyon kalóriadúsak és növelik az étvágyat. Ráadásul az alkoholban található etanolmolekulák a szervezet vízháztartásának felborulásához vezetnek. „Meg kell érteni, hogy az alkohol okozta ödéma tartósabb, mint a sós vagy édes ételeké. Még ha mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztunk is, például hetente kétszer-háromszor, a szervezet folyamatosan visszatartja a felesleges folyadékot egyik vagy másik térfogatban” – magyarázta Strelnikova.

Emellett a szakember megjegyezte, hogy az alkoholtartalmú italok befolyásolják a sporteredményeket. „Az alkohol 60 százalékkal lassítja a regenerálódást, megzavarja a vízháztartást és a glikogénszintézist, és rontja a reakciósebességet. Ezért van az, hogy sok fogyókúrázó, aki alkoholt fogyaszt, nem lát eredményeket” – tisztázta.

Kapcsolódó írásaink