Életmód

Az idegsebész nyolc olyan ételt nevez meg, amely nagyon jót tesz az agynak

Az agynak megfelelő táplálkozásra van szüksége az optimális működéshez

A táplálkozás kulcsszerepet játszik az optimális agyműködés fenntartásában. Ez a szerv irányítja a test működését, a kommunikációt, a döntéshozatalt és a problémamegoldást – írta meg az rbc.ua.

Az idegsebész nyolc olyan ételt nevez meg, amely nagyon jót tesz az agynak
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Brett Osborne idegsebész szerint az agynak megfelelő táplálkozásra van szüksége az optimális működéshez. Szerencsére a természet számos olyan ételt kínál, amelyek nemcsak finomak, de az agy egészségének is jót tesznek.

Áfonya

Ezt az ételt könnyen beillesztheti a heti étrendjébe.
Az áfonya gazdag antioxidánsokban, úgynevezett antociánokban, amelyek segítenek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől és a gyulladástól. Tanulmányok szerint az áfonya rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát, és késleltetheti az időskori kognitív hanyatlást.

Zsíros halak

Az olyan zsíros halak, mint a makréla, a lazac és a szardínia magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.
Ezek az esszenciális zsírok létfontosságúak az agy egészségének megőrzéséhez, és összefüggésbe hozták őket a memória javulásával, a hangulatszabályozással és a kognitív hanyatlás kockázatának csökkenésével.

Leveles zöldek

A leveles zöldségek alapvető tápláléknak számítanak. Az olyan zöldek, mint a kelkáposzta és a spenót tele vannak antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amelyek nagy hatással vannak az agy egészségére.
A gyulladás csökkentésével és a kognitív funkciók javításával elősegítik az egészséges agyműködést.

Diófélék és magvak

A diófélék és magvak egy másik kihagyhatatlan táplálék, amelyeket könnyen hozzá lehet adni a rágcsálnivalókhoz és az ételekhez.

A mandula, a lenmag és a chia mag antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag. Folyamatos energiaellátást biztosítanak az agy számára, és támogatják a kognitív funkciókat.

Tojás

A tojás kolint tartalmaz, amely fontos tápanyag, és szükséges az acetilkolin, a memória és a kognitív funkciók neurotranszmitterének előállításához.
Kiváló fehérjeforrás is, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani. Tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő fehérjebevitel segíthet megelőzni a kor előrehaladtával bekövetkező kognitív hanyatlást.

Kurkuma

A kurkuma egy kurkumin nevű aktív vegyületet tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin bizonyítottan javítja a memóriát, és fontos szerepet játszhat a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentésében.

Gyömbér

A gyömbér erős gyulladáscsökkentő szer, amely javítja a kognitív funkciókat. Antioxidáns hatása megvédi az idegsejteket az oxidatív stressztől is, amely az olyan neurodegeneratív betegségek, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór gyökere.

Étcsokoládé

Számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek erősítik az idegrendszert, például koffeint, flavonoidokat és más antioxidánsokat. A 85 százalékos étcsokoládé rendszeres fogyasztása javíthatja az általános hangulatot és a bél mikrobiális sokféleségét, amely arra utal, hogy pozitív hatással lehet az agyra.

Kapcsolódó írásaink