Életmód
Az idegsebész nyolc olyan ételt nevez meg, amely nagyon jót tesz az agynak
Az agynak megfelelő táplálkozásra van szüksége az optimális működéshez

Brett Osborne idegsebész szerint az agynak megfelelő táplálkozásra van szüksége az optimális működéshez. Szerencsére a természet számos olyan ételt kínál, amelyek nemcsak finomak, de az agy egészségének is jót tesznek.
Áfonya
Ezt az ételt könnyen beillesztheti a heti étrendjébe.
Az áfonya gazdag antioxidánsokban, úgynevezett antociánokban, amelyek segítenek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől és a gyulladástól. Tanulmányok szerint az áfonya rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát, és késleltetheti az időskori kognitív hanyatlást.
Zsíros halak
Az olyan zsíros halak, mint a makréla, a lazac és a szardínia magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.
Ezek az esszenciális zsírok létfontosságúak az agy egészségének megőrzéséhez, és összefüggésbe hozták őket a memória javulásával, a hangulatszabályozással és a kognitív hanyatlás kockázatának csökkenésével.
Leveles zöldek
A leveles zöldségek alapvető tápláléknak számítanak. Az olyan zöldek, mint a kelkáposzta és a spenót tele vannak antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amelyek nagy hatással vannak az agy egészségére.
A gyulladás csökkentésével és a kognitív funkciók javításával elősegítik az egészséges agyműködést.
Diófélék és magvak
A diófélék és magvak egy másik kihagyhatatlan táplálék, amelyeket könnyen hozzá lehet adni a rágcsálnivalókhoz és az ételekhez.
A mandula, a lenmag és a chia mag antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag. Folyamatos energiaellátást biztosítanak az agy számára, és támogatják a kognitív funkciókat.
Tojás
A tojás kolint tartalmaz, amely fontos tápanyag, és szükséges az acetilkolin, a memória és a kognitív funkciók neurotranszmitterének előállításához.
Kiváló fehérjeforrás is, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani. Tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő fehérjebevitel segíthet megelőzni a kor előrehaladtával bekövetkező kognitív hanyatlást.
Kurkuma
A kurkuma egy kurkumin nevű aktív vegyületet tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin bizonyítottan javítja a memóriát, és fontos szerepet játszhat a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentésében.
Gyömbér
A gyömbér erős gyulladáscsökkentő szer, amely javítja a kognitív funkciókat. Antioxidáns hatása megvédi az idegsejteket az oxidatív stressztől is, amely az olyan neurodegeneratív betegségek, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór gyökere.
Étcsokoládé
Számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek erősítik az idegrendszert, például koffeint, flavonoidokat és más antioxidánsokat. A 85 százalékos étcsokoládé rendszeres fogyasztása javíthatja az általános hangulatot és a bél mikrobiális sokféleségét, amely arra utal, hogy pozitív hatással lehet az agyra.