Életmód

A tudósok elmondták, hány tojást ehet egy héten

A tojás potenciális előnyeit vagy hátrányait befolyásolhatja az elkészítés módja

A tojás jó sovány fehérjeforrás – hangsúlyozta egy táplálkozási szakértő – írja a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

A tudósok elmondták, hány tojást ehet egy héten
Képünk illusztráció
Fotó: Food Collection via AFP/Roulier/Turiot/Mood4Food

Az emberek, akiket érdekel, hogyan étkezzenek egészségesebben, gyakran elgondolkodnak azon, hogy hány tojást lehet hetente megenni úgy, hogy ne károsodjon a szervezetük.

A tudósok az Amerikai Kardiológiai Kollégium éves tudományos ülésén bemutatták egy tanulmány eredményeit, amely szerint a heti 12 tojás fogyasztása nincs komoly hatással a koleszterinszintre, szemben a két vagy még kevesebb egységnyi tojás fogyasztásával – írja a MedicalNewsToday.

A kiadvány megjegyezte, hogy további kutatásokra van még szükség a tudósok megállapításainak megerősítéséhez.

A tanulmány szerzője, Kelsey Costa dietetikus megjegyzi, hogy a tojás jó forrása a sovány fehérjének és számos fontos mikrotápanyagnak, köztük a foszfornak, a szelénnek, valamint az A-, B2-, B5-, B12-vitaminoknak.

„A tojás egészségi markerekre, különösen a koleszterinszintre, inzulinrezisztenciára, oxidatív stresszre, gyulladásra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányok eredményei jelenleg nem egyértelműek” – hangsúlyozza a szakértő.

A táplálkozási szakértő szerint ennek oka lehet, hogy a tojás összetétele az előállítás módjától függően változhat. Costa hangsúlyozza, hogy a tojás potenciális előnyeit vagy hátrányait befolyásolhatja az elkészítés módja.

Kapcsolódó írásaink