Életmód

Gyógyíthatatlan betegségtől is véd a jó alvás

Segíthet megelőzni vagy késleltetni az Alzheimer-kór kialakulását, ha éjszakánként több mint hat órát tudunk nyugodt alvással tölteni

Jelenleg nincs ismert gyógymód az Alzheimer-kórra – írja a Házipatika.hu.

Gyógyíthatatlan betegségtől is véd a jó alvás
A pihentető alvás gyógyír lehet testnek és léleknek is egyaránt
Fotó: NorthFoto

„Kutatásunk arra utal, hogy érdemes lehet olyan módszerekkel foglalkozni, amelyek egyénileg javíthatják az alvást. Az ugyanis az Alzheimer-kór egyik befolyásolható kockázati tényezője, és megvan benne a potenciál, hogy általa késleltessük vagy megelőzzük a betegség kialakulását, illetve lassítsuk a tünetek progresszióját a betegség korai szakaszaiban” – idézi a perthi Murdoch Egyetem közleménye Stephanie Rainey-Smith kutatót, az Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzőjét.

Rainey-Smith és munkatársai összesen 189, mentálisan egészséges felnőttet toboroztak vizsgálatukhoz a hatvan és nyolcvan év közötti korosztályból, majd éveken keresztül gyűjtöttek róluk egészségügyi adatokat, beleértve agyi képalkotással szerzett, diagnosztikus információkat is. Mindebből kiderült, hogy az alacsony alvásmennyiség és -minőség még azoknál az alanyoknál is a béta-amiloid plakkok agyi felhalmozódásával mutatott összefüggést, akiknél egyébként nem jelentkeztek kognitív panaszok. Ez azért fontos, mert ezek a lerakodások kapcsolatba hozhatók az Alzheimer-kór kifejlődésével és súlyosbodásával.

Kapcsolódó írásaink