Életmód

Ez a mag erősíti a csontokat és lassítja az öregedést

Kalciumban, magnéziumban és foszforban gazdag

A chiamag antioxidánsokban gazdag, ami segít lassítani az öregedési folyamatokat – számol be a Sports.kz.

Ez a mag erősíti a csontokat és lassítja az öregedést
Chiamagos puding kókusszal és málnával
Fotó: AFP/TT News Agency/Christine Olsson

A táplálkozási szakemberek felsorolták a chiamag egészségügyi előnyeit – írja a Fox News alapján a Sports.kz.

A chiamag öt előnye

Tápanyagokat tartalmaz

Egy uncia (28 gramm) a következőket tartalmazza: rost: 11 gramm; fehérje: 4 gramm; omega-3 zsírsavak: 5 gramm.

Kalcium, mangán, magnézium és foszfor, amelyek támogatják az általános egészséget, elősegítik a csontok szilárdságát, az izomműködést és a szív egészségét.

„Segítség a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek oxidatív stresszt okozhatnak, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához” – mondta Sarah Heckler táplálkozási szakértő és élelmiszer-szakértő.

Támogatják az emésztés egészségét

A chiamagok magas rosttartalma támogatja az emésztés egészségét azáltal, hogy elősegíti a normál bélműködést és megelőzi a székrekedést.

„A chiamagban lévő oldható rost prebiotikumként is működik, támogatva a jótékony bélbaktériumok szaporodását” – tette hozzá Heckler.

Segíthet a testsúly szabályozásában

Heckler szerint a chiamagok magas rost- és fehérjetartalmuknak köszönhetően segíthetnek a súlykontrollban azáltal, hogy teltségérzetet váltanak ki, és csökkentik az általános kalóriabevitelt.

„A gyomorban kitágulva felszívják a folyadékot, ami segíthet visszafogni az étvágyat és csökkenteni az étkezések közötti nassolást” – jegyezte meg.

Sokoldalú és könnyen használható

A chiamagok a joghurton és a zabkásán túl számos ételhez adhatók.

Kapcsolódó írásaink