Életmód

A tudósok megtalálták a legegészségesebb gyümölcsöt

Szinte az összes vitamincsoportot tartalmazza, és tele van vassal és kalciummal

Ha azt hitte, hogy napi egy zöld gyümölcs fedezi a szükségleteit hasznos anyagokban, akkor ez nem igaz – számol be a Sports.kz a Championat.com-ra hivatkozva.

A tudósok megtalálták a legegészségesebb gyümölcsöt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Image Source/Danielle Wood

Kiderült, hogy a gyümölcsök általában nem olyan hasznosak, mint amilyennek látszanak. A New Jersey-i William Paterson Egyetem tudósai készítettek egy listát a leghasznosabb termékekről, és az első tízbe egyetlen gyümölcs sem került be.

A kutatók 41 terméket vizsgáltak meg vitaminok, rostok és egyéb tápanyagok szempontjából. A lista első tíz helyezettje szinte kizárólag zöld zöldségekből áll, a gyümölcsök messze lemaradtak mögöttük. Azok közül, akiknek mégis sikerült bekerülniük a legjobb 30 közé, nem az alma, hanem a citrom vezet.

Kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy rendszeresen fogyasztják ezt a gyümölcsöt. Pedig a 28. helyen áll a legegészségesebb élelmiszerek között. Úgy tűnik, mégiscsak igazuk van a sztároknak, akik gyakran emlegetik a citromos vizet, mint örök társukat. Kiderült, hogy ez a savanyú gyümölcs fontos kiegészítője a napi étrendnek.

A citrom igazi kincsesbánya a vitaminoknak, szinte minden csoportot tartalmaz: C-, B-, A- és E-vitaminokat. Ezenkívül a gyümölcs tele van vassal, kalciummal, magnéziummal, cinkkel és foszforral. Ha tehát eddig nem fordított figyelmet a citromra, most itt az ideje, hogy megtegye. Kipróbálhatja, hogy teája vagy vize kiegészítéseként használja. Ez máris segít feltölteni vitaminokkal.

Kapcsolódó írásaink