Életmód

A sport hizlal?

Bizonyos típusú edzések nem kifejezetten a fogyást segítik elő

Egy Dr. Pavlova által idézett friss tanulmány kimutatta, hogy bizonyos típusú edzések fogyás helyett súlygyarapodáshoz vezethetnek. A nagy intenzitású edzések, bár jót tesznek a szervezetnek, bizonyos problémákat okozhatnak – írta a kubnews.ru.

A sport hizlal?
A nagy intenzitású edzések a szervezetnek stresszhelyzetet idéznek elő (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Nicolas Guyonnet

A nagy intenzitású edzés sikeres elvégzése után súlygyarapodás következhet be. Ennek több oka is lehet, például az intenzív edzés okozta gyulladásos reakció miatt fellépő duzzanat érzése. Az érfal megnövekedett áteresztőképessége folyadékvisszatartáshoz vezet.

A szervezet a nagy intenzitású edzésre mindig stresszhelyzetként reagál. A tudatalatti az ilyen terhelést komoly veszélytől való menekülésként érzékeli. Ez a hormonok, elsősorban a stresszhormon kortikoszteron és a mellékvesekéreg hormonok egyensúlyának felborulásához vezet. Ez az egyensúlyhiány pedig súlygyarapodáshoz vezethet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondania a nagy intenzitású testmozgásról. Ha nincsenek ellenjavallatai, egészséges és rendelkezik némi fizikai kondícióval, akkor részt vehet ilyen edzésekben. Az intenzitás fokozatos növelésével kell azonban kezdenie. A terhelés fokozatos növelése lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon az edzéshez, és csökkenti a stressz-szintet.

Fontos megjegyezni, hogy a kívánt eredmények elérésének kulcsa a rendszeres, fokozatosan növekvő nehézségű edzés. Súlyos betegségek vagy egyéb ellenjavallatok esetén mindig érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt bármilyen edzésbe kezdenénk.

Kapcsolódó írásaink