Életmód

„E nélkül a zöldség nélkül az ember nem bírná”

Veszélyes is lehet

A friss zöldhagyma rengeteg étel nagyszerű kiegészítője lehet. Néhány embernek azonban jobb, ha elkerüli a használatát. A „Vecsernaja Moszkva” Elena Solomatina táplálkozási szakértőtől tudta meg, hogyan válasszuk ki a zöldhagymát, mikor hasznos és káros - írja a Sports.kz.

„E nélkül a zöldség nélkül az ember nem bírná”
Újhagyma
Fotó: AFP/Science Photo Library/IST/Science Photo/Igor Stevanovic

A zöldhagyma kiváló C-vitaminforrás – mondta a szakértő. A legtöbb vitamint a kora tavaszi zöldek tartalmazzák. Ezenkívül a hagyma baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik – írja a Sports.kz.

„A hagymának irritáló anyagai vannak, amelyek serkentik az emésztést. Ráadásul régebben mindig ajánlott volt, hogy fogyasszunk többet ezekből a zöldségekből, hogy a fogaink jó állapotban maradjanak. A hagyma baktériumölő tulajdonságai nem teszik lehetővé a lepedék kialakulását” – mondta a táplálkozási szakember.

Ez a növény nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, amely a növények kötőszövetét képezi – folytatta a szakértő: „Enélkül a növény „szétterülne” a földön, és nem tartaná meg az alakját.”

Érdekes módon a hagyma tartalmaz egy kvercetin nevű anyagot, amelyet a koronavírus-fertőzött betegek kezelésére használtak – mondta Solomatina:

Azok az emberek, akik ezt szedték, jobban gyógyultak, többek között mesterséges lélegeztetés után is. A világjárvány után megkezdődött a kvercetinnel kapcsolatos kutatás. Erősíti az ereket, különösen a hajszálereket, a hörgő-légzőrendszert és védi a sejteket a pusztulástól, valamint gyulladáscsökkentő hatása van.

Kinek nem szabad zöldhagymát enni

A táplálkozási szakértő szerint a zöldhagyma irritálja a nyálkahártyát, ami miatt serkenti a gyomornedv termelését és javítja az emésztést. „De a gyomorhurut, a fekélyek, a hasnyálmirigy-gyulladás, a májbetegség, a hólyagbetegség estén ellenjavallt a hagyma étrendbe való beillesztése. Hashajtó hatása is van, és ha az epehólyagban kövek vannak, akkor a növény fogyasztása után epekólika léphet fel. Az élelmirostok miatt ha túl sokat eszünk belőle pedig puffadás és felfúvódás jelentkezhet” – figyelmeztetett Solomatina.

Hogyan válasszuk ki és tároljuk helyesen

A szakértő szerint a zöldhagyma csúcsainak rugalmasnak kell lenniük. Figyelni kell az aromájára is.

A fiatal növényt a tövével együtt húzzuk ki. Ezeknek is meg kell őrizniük rugalmasságukat. Ha elkezd rothadni vagy hosszú ideig fekszik, az illata romlik, sajátos lesz. Nehéz nem megkülönböztetni a friss hagymát az állottnak tűnőtől – mondta Solomatina.

A növényt hűtőszekrényben kell tárolni, de nem túl sokáig – hangsúlyozta a táplálkozási szakember. A legjobb, ha egy dobozban, légáteresztő zacskóban vagy egyáltalán anélkül tesszük el.

Kapcsolódó írásaink