Életmód
„E nélkül a zöldség nélkül az ember nem bírná”
Veszélyes is lehet

A zöldhagyma kiváló C-vitaminforrás – mondta a szakértő. A legtöbb vitamint a kora tavaszi zöldek tartalmazzák. Ezenkívül a hagyma baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik – írja a Sports.kz.
„A hagymának irritáló anyagai vannak, amelyek serkentik az emésztést. Ráadásul régebben mindig ajánlott volt, hogy fogyasszunk többet ezekből a zöldségekből, hogy a fogaink jó állapotban maradjanak. A hagyma baktériumölő tulajdonságai nem teszik lehetővé a lepedék kialakulását” – mondta a táplálkozási szakember.
Ez a növény nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, amely a növények kötőszövetét képezi – folytatta a szakértő: „Enélkül a növény „szétterülne” a földön, és nem tartaná meg az alakját.”
Érdekes módon a hagyma tartalmaz egy kvercetin nevű anyagot, amelyet a koronavírus-fertőzött betegek kezelésére használtak – mondta Solomatina:
Azok az emberek, akik ezt szedték, jobban gyógyultak, többek között mesterséges lélegeztetés után is. A világjárvány után megkezdődött a kvercetinnel kapcsolatos kutatás. Erősíti az ereket, különösen a hajszálereket, a hörgő-légzőrendszert és védi a sejteket a pusztulástól, valamint gyulladáscsökkentő hatása van.
Kinek nem szabad zöldhagymát enni
A táplálkozási szakértő szerint a zöldhagyma irritálja a nyálkahártyát, ami miatt serkenti a gyomornedv termelését és javítja az emésztést. „De a gyomorhurut, a fekélyek, a hasnyálmirigy-gyulladás, a májbetegség, a hólyagbetegség estén ellenjavallt a hagyma étrendbe való beillesztése. Hashajtó hatása is van, és ha az epehólyagban kövek vannak, akkor a növény fogyasztása után epekólika léphet fel. Az élelmirostok miatt ha túl sokat eszünk belőle pedig puffadás és felfúvódás jelentkezhet” – figyelmeztetett Solomatina.
Hogyan válasszuk ki és tároljuk helyesen
A szakértő szerint a zöldhagyma csúcsainak rugalmasnak kell lenniük. Figyelni kell az aromájára is.
A fiatal növényt a tövével együtt húzzuk ki. Ezeknek is meg kell őrizniük rugalmasságukat. Ha elkezd rothadni vagy hosszú ideig fekszik, az illata romlik, sajátos lesz. Nehéz nem megkülönböztetni a friss hagymát az állottnak tűnőtől – mondta Solomatina.
A növényt hűtőszekrényben kell tárolni, de nem túl sokáig – hangsúlyozta a táplálkozási szakember. A legjobb, ha egy dobozban, légáteresztő zacskóban vagy egyáltalán anélkül tesszük el.