Életmód

Ezért kell megnézni, hogy milyen ásványvizet iszunk

Olvassuk el a termék címkéjét!

Sószegény diéta vagy vesekőhajlam esetén jobb, ha mindig megnézzük, milyen vizet öntünk a poharunkba – írja a hazipatika.com.

Ezért kell megnézni, hogy milyen ásványvizet iszunk
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Thibaut Durand

Egyes ásványvizeknek magas a nátriumtartalma, ezért nem illeszthetők be a sószegény diétába. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy ha rendszeresen fogyasztunk nagyobb mennyiségű ásványvizet, akkor mindenképpen olvassuk el a termék címkéjét, különösen az „összes oldott ásványi anyag” mennyiségét. A legjobb, ha olyat választunk, amelyben ez az érték 500 milligramm alatt van. Ez különösen akkor fontos, ha vesekőhajlamunk van.

„Szénsavmentes ásványvíz helyett nyugodtan fogyaszthatunk Magyarországon csapvizet is” – mondta dr. Szigeti Tamás, az élelmiszer-vizsgálatokkal is foglalkozó, független laboratóriumokat működtető Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója. A szakértő szerint az ásványvizek nem jobbak, de nem is rosszabbak, mint a csapvizek. Így tulajdonképpen csak az ízlés, illetve anyagi kérdés, hogy csapvizet vagy palackozott ásványvizet fogyasztunk-e. A rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról azonban mindenképpen fontos gondoskodni.

Kapcsolódó írásaink