Életmód

Megfejtették a titkot, miért élnek akár száz évig egy görög szigeten az emberek

Sok antioxidánst tartalmaz, és segít a szervezetnek szabályozni a vércukorszintet

Az amerikai Diana Kochilas már több mint 25 éve hisz a görög és mediterrán konyha egészségügyi előnyeiben. Mesélt egy egyedülálló termékről, amelyet a hosszú élet egyik titkos összetevőjének tartanak, írja a CNBC Make It alapján a Sports.kz.

Megfejtették a titkot, miért élnek akár száz évig egy görög szigeten az emberek
Képünk illusztráció
Fotó: CHASSENET / BSIP VIA AFP

„A családom a görög „kék zónából”, Ikáriáról származik. Az év felét a szigeten töltöm, és egy szakácsiskolát vezetek a falusi otthonomban. Számomra egy váratlan termék áll a hagyományos összetevők listájának élén: a méz” - jegyezte meg - olvasható a Sports.kz oldalán.

Elmondta, hogy számos olyan élelmiszer van, amely az úgynevezett „kék zónák” lakóinak hagyományos étrendjét alkotja, ahol az emberek általában tovább élnek.

„A helyi méhészek által a szigeten és egész Görögországban termelt nyers, sűrű, ízletes méz összefonódik az Ikárián élés legkedvesebb emlékeimmel..... A méz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, számos antioxidánst tartalmaz, és segít a szervezetnek a cukorszint szabályozásában. Ikarián a hosszú élet egyik titkos összetevőjének tartják, és sok ikariás egy kanál mézzel kezdi a napját” - mondta Kocilas.

Megemlíti, hogy a népi gyógyászatban a mézet köhögésre és torokfájásra használják. A konyha alapanyaga is, mivel íze finom, összetett és kellemesen édes.

„Valószínűleg mindig is a friss, helyi, nyers és tiszta ikari mézet fogom előnyben részesíteni minden más fajtával szemben. Amikor az Államokban vagyok, görög mézet vásárolok vagy a helyi görög és közel-keleti élelmiszerboltokban, vagy az interneten” - tette hozzá az amerikai.

Kapcsolódó írásaink