Életmód

Három módszer, amellyel megelőzhető, sőt, visszafordítható a cukorbetegség

Az étrend kizárja a feldolgozott és finomított élelmiszereket

Egy kiváló orvos elmagyarázta, hogyan lehet kikerülni a cukorbetegséget, sőt, akár teljesen meg is fordítani – írja a Mirror.co.uk.

Három módszer, amellyel megelőzhető, sőt, visszafordítható a cukorbetegség
A ketogén diéta (vagy keto) alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely főként magas zsírtartalmú ételekből áll (képünk illusztráció)
Fotó: Phanie via AFP/Phanie/Garo

Dr. Robert Lustig Steven Bartlett sikeres podcastjében, a Diary of a CEO című műsorban elárulta, milyen fontos tanácsokat adhat a vércukorszint kordában tartásához. A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemről származó dr. Lustig a gyermekendokrinológia szakértője, aki kiemelten foglalkozik azzal, hogy a cukor hogyan okozza az olyan betegségeket, mint a cukorbetegség, az elhízás és a metabolikus szindróma – írja a Mirror.co.uk.

A doktor szerint van remény a cukorbetegség visszafordítására az inzulintermelés fokozásával és a máj reakciójának fokozásával. Három diétát ajánl, amelyek változásokat hozhatnak: a ketogén diétát, a paleo diétát és az időszakos böjtölést. Ezek az étkezési tervek a finomított szénhidrátok és cukrok csökkentéséről szólnak, amely segít a májnak leadni a felesleges zsírt, amely potenciálisan fogyáshoz és alacsonyabb vércukorszinthez vezethet – számol be a Gloucestershire Live alapján a Mirror.co.uk.

Dr. Lustig elmagyarázta: „A különböző diétákkal kapcsolatos számos tanulmány azt mutatja, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget abszolút vissza lehet fordítani. Ehhez rá kell venni a hasnyálmirigyet, hogy megfelelően termeljen inzulint, és ennek egyetlen módja, hogy a máj megfelelően reagáljon az inzulinra.” Hozzátette: „Az egyik módja az, hogy nem állítjuk kihívás elé a májat, pihenést adunk neki, miközben az összes finomított szénhidrátot és cukrot metabolizálja. Hagyja el a finomított szénhidrátot és a cukrot.

A ketogén diéta tehát ennek a szélsőséges változata. De nem ez az egyetlen módja. A paleo diéta egy másik út, az időszakos böjt pedig lehetőséget ad a májnak arra, hogy elégesse a 16 óra alatt felhalmozódott zsírt.” A jellemzően magas zsír- és fehérjetartalmú, de szénhidráthiányos ketogén diéta arra törekszik, hogy elősegítse a szervezetet abban, hogy a zsírt használja elsődleges üzemanyagforrásként.

A ketogén diétát eredetileg a gyermekeknél kialakult, refrakter epilepszia kezelésére vezették be és alkalmazták, mivel jelentősen csökkentette a rohamok gyakoriságát és intenzitását, de hamarosan a szélesebb népesség körében is elterjedt, miután felismerték az előnyeit. Egy másik táplálkozási megközelítés a paleo diéta, amely a lehető legtermészetesebb táplálkozásra ösztönöz – gondoljunk a fűvel táplált állatok húsára, a halakra, gyümölcsökre és zöldségekre, valamint egyéb teljes értékű élelmiszerekre, például diófélékre és magvakra, amelyek nagyon hasonlítanak őseink táplálkozási szokásaihoz.

Amellett, hogy a cukor- és sófogyasztást az alsó határon tartjuk, az étrend kizárja a feldolgozott és finomított élelmiszereket. Több tanulmány is jelezte, hogy a paleo étrend számos egészségügyi előnyt biztosít, többek között a kívánt fogyást, a vércukorszint jobb szabályozását, valamint a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással kapcsolatos kockázatok csökkentését.

E diéták mellett létezik az úgynevezett időszakos böjt, ahol a böjtölés és az evés időszakai váltakoznak. Más diétákkal ellentétben, amelyek nagymértékben az étkezések összetevőire összpontosítanak, az időszakos böjtölés élénken érdeklődik az étkezés időpontja iránt – például a nap folyamán egy meghatározott időablakot jelölnek ki az étkezések elfogyasztására, a böjtölés pedig az időszak fennmaradó részét teszi ki.

A módszer úgy működik, hogy meghosszabbítja azt az időtartamot, ameddig a szervezete elhasználta az utolsó étkezésből származó kalóriákat, és elkezdi a zsírégetést. Rendkívül fontos, hogy konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen jelentős étrendi vagy életmódbeli változtatást hajtanál végre, beleértve az időszakos böjtöt is. Dr. Lustig figyelmeztetett arra, hogy egyes emberek esetében a kalóriák egyszerű korlátozása nem biztos, hogy elegendő a cukorbetegség visszafordításához. Ezt nagyrészt a leptinrezisztenciának tulajdonítja, amelynek javulása évekig is eltarthat.

A leptin a zsírsejtek által termelt hormon, amely jelzi az agynak, ha a szervezetnek elegendő energiája van. Amikor a leptinszint alacsony, az agy éhségérzetet stimulál, és csökkenti az energiafelhasználást, hogy energiát takarítson meg. A leptinrezisztencia egy ritka állapot, amikor a szervezetben magas a leptinszint, de az agy nem reagál rá. Ez túlzott éhséghez és csökkent aktivitáshoz vezethet.

Kapcsolódó írásaink