Életmód
Konzervek és fagyasztott élelmiszerek, amelyek annyira egészségesek, mintha frissek lennének
A gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend a bélrák kockázati tényezője lehet

A friss gyümölcsöket és zöldségeket mindig az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kulcsaként emlegetik. De ha valaki azt mondaná, hogy a konzervek is tartalmazhatják ugyanazokat az előnyöket, elhinné neki?
Mindkettő tele van a szervezetünk számára létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint rostokkal, amelyek segítenek fenntartani az egészséges bélrendszert és megelőzni az emésztési problémákat.
Az utóbbi években arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend a bélrák kockázati tényezője lehet.
Ha egészségügyi okokból a növényi alapú élelmiszerek fogyasztásának növelését tervezi, könnyű lenne azt feltételezni, hogy a friss termékek a legmegfelelőbbek.
Egy szakértő azonban felfedte, hogy a konzervek és a fagyasztott változatok még táplálóbbak lehetnek, mint friss társaik.
A TikTok közösségi médiaplatformon beszélve az NHS sebésze, Karan Raj doktor négy olyan gyümölcsöt és zöldséget fedezett fel, amelyek fagyasztva vagy konzervben valójában ugyanannyi vagy még több tápanyagot tartalmaznak.
Ezek a következők:
- paradicsomkonzervek;
- fagyasztott áfonya;
- fagyasztott borsó;
- fagyasztott spenót.
Paradicsom
Dr. Raj több mint ötmillió követőjéhez szólva kifejtette: „Ha konzervparadicsomot eszünk, az antioxidáns likopinból több van benne, mint a nyers paradicsomban, valamint több kalciumot és vasat tartalmaz, mint a friss paradicsom. Ez nem azt jelenti, hogy a friss rosszabb, mint a konzerv, csak más a tápanyagprofilja.”
Hozzátette, hogy a friss paradicsomban „jelentősen” magasabb az A-vitamin szintje, mint a konzervben.
Dr. Raj így folytatta: „Ha megfőzzük a paradicsomot akár konzervben, akár frissen, még jobban megnöveljük az antioxidáns likopin biológiai hozzáférhetőségét. Ez azért van, mert a főzési folyamat felpuhítja a növényi sejtfalakat, így a tápanyagok könnyebben felszívódnak”.
Áfonya
A fagyasztott áfonya több vitamint és polifenolt (növényi mikrotápanyagot) tartalmazhat, mint a friss. „A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek még több tápanyagot tartalmazhatnak, mint friss társaik, mint például a fagyasztott áfonya, több C-vitamint és polifenolt tartanak meg, mint a friss áfonya, mert a fagyasztási folyamat lelassítja a tápanyagveszteséget” - mondta Dr. Raj.
„A legtöbb fagyasztott gyümölcsöt, például a bogyós gyümölcsöket gyakran a szedést követő 24 órán belül lefagyasztják, és tápanyagtartalmilag gyakran frissebbek, mint a friss termékek, amelyek napokig hevernek a szupermarketben.”
Borsó
Dr. Raj szerint a fagyasztott borsóban magasabb a B-vitaminok és az E-vitaminok bizonyos típusainak szintje, mint a friss változatban.
Spenót
Szerinte a spenótban „gyakran” magasabb az E-vitaminok bizonyos típusainak szintje, mint a frissben.
„Sőt, lehet, hogy a vasat is hatékonyabban hasznosítja a fagyasztott spenót, mint a friss” – tette hozzá Dr. Raj.
„A nyers spenótban a vastartalom nagy része nehezen szívódik fel, de a fagyasztott spenótot gyakran blansírozzák és kockákba csomagolják fagyasztás előtt, ami azt jelenti, hogy kevesebb anti-tápanyagot, például oxalátot tartalmazhat, így segítve a több vas felszívódását.”