Életmód

Ezzel csökkenthető a cukorbetegség kialakulása

Fontos a megelőzés

A 2-es típusú cukorbetegség nagyon gyakran a helytelen életmód és táplálkozás következménye, és súlyos krónikus endokrin betegségekre utal. A sejtek inzulinra, a hasnyálmirigy által termelt hormonra való érzékenysége zavart szenved. Az inzulin szabályozza a vércukorszintet – írja a sports.kz a soctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Ezzel csökkenthető a cukorbetegség kialakulása
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sebastian Gollnow

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulását befolyásoló egyik legfontosabb tényező a táplálkozási szokások. Segít szabályozni a cirkadián ritmusokat, amelyek modulálják a glükóz- és lipidhomeosztázist.

Spanyol és francia tudósok úgy döntöttek, hogy tanulmányt végeznek, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja az étrend a kóros megbetegedés előfordulását. Munkájuk eredményeit az International Journal of Epidemiology című folyóiratban tették közzé.

A kísérletben 103 312 felnőtt (79 százalék nő, átlagéletkor – 42,7 év) vett részt. Az önkéntesek online kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy három egymást követő napon 24 órán keresztül mikor és mit ettek és ittak. A tudósok gondosan elemezték az önkéntesek feljegyzéseit. A kísérlet két évig tartott, ez idő alatt a résztvevők továbbra is megosztották étkezési szokásaikat is. Ezt követően a kutatók a következő években felmérték a résztvevők egészségi állapotát, figyelembe véve a kockázati tényezőket.

A megfigyelés teljes időtartama alatt a szakértők 963 új 2-es típusú cukorbetegséggel járó esetet regisztráltak. Az elemzés után a tudósok megállapították: azok a résztvevők, akik reggel nyolc óra előtt reggeliztek, sokkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg. Azok, akik reggel kilenc óra után ettek először, erősen megnövelték a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – akár 59 százalékkal is.

A tudósok azt is megállapították, hogy azok az önkéntesek, akik gyakran, de kis adagokban ettek, kisebb valószínűséggel szenvedtek a betegségben. Itt érdemes megemlékezni az orvosok ajánlásáról: naponta 4-5 alkalommal étkezni, az adagokat felosztva. Ez valóban hatással van az egészségre.

„Az éjszakai böjt időtartama nem állt összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségével, kivéve azon résztvevők esetében, akik reggel nyolc óra előtt reggeliztek, és legalább 13 órát böjtöltek éjszakánként (a kockázati arány 0,47 volt)” – tették hozzá a kutatók.

Egy másik megállapítás: a cukorbetegségtől való védekezés érdekében igyekezzünk este hét óra előtt vacsorázni. Minél később eszünk, annál nagyobb a kockázat.

Ha ezek az eredmények más nagyszabású vizsgálatokban is megerősítést nyernek, akkor a korai étkezést a cukorbetegség megelőzésének további módszerének kell tekinteni.

Kapcsolódó írásaink

Házi gyógymód az ödémára

ĀA szakértő szerint önállóan is segíthetünk a szervezetnek megbirkózni az ödémával a reggeli gyakorlatok segítségével