Életmód

Ezért hasznos a délutáni szundi

Hihetetlen, mi mindent lehet elérni egy kis alvással

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósainak tanulmánya megerősíti a szieszta hagyományos gyakorlatának hatékonyságát, mint túlélési stratégiát a rendkívüli hőségben – írta a Pravda.ru.

Ezért hasznos a délutáni szundi
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou

A tanulmány szerint a legmagasabb hőmérséklet idején történő alvás és a hűvösebb reggeli, esti és éjszakai órákban való aktív időtöltés lehetővé teszi a szervezet számára, hogy jobban alkalmazkodjon a szélsőséges éghajlati viszonyokhoz.

Fontos szempont annak tisztázása, hogy a légkondicionáló túlzott használata negatívan befolyásolja az emberi egészséget és a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan alkalmazkodjon a magas hőmérséklethez. Ehelyett a nappali melegben való alvás segíti a szervezet akklimatizálódását, megvédve azt a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok hatásaitól – írja a The Lancet Planetary Health.

A tudósok szerint ez természetesebb és környezetbarátabb módja a globális felmelegedéshez való alkalmazkodásnak, mint a technológiai újítások, például a légkondicionáló használata. A szieszta tehát fontos szerepet játszhat abban, hogy az emberiségnek megadja a módját a változó éghajlaton való túléléshez.

Kapcsolódó írásaink