Életmód

Meghosszabbíthatja az életet egy diéta

A mediterrán diéta immár egymás után hetedik alkalommal végzett a lista élén

Az évek óta tartó kutatásokból és diétás rangsorokból az derült ki, hogy létezik egy étrend, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és amely nem veszített népszerűségéből sem a változó divathullámok közepette – írja a Mandiner.

Meghosszabbíthatja az életet egy diéta
Képünk illusztráció
Fotó: Image Source via AFP/Image Source/Debby Lewis-Harrison

A mediterrán diéta egymás után hetedik alkalommal végzett a lista élén az U.S. News & World Report 2024-es rangsorában – számolt be az NBC News.

Az elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, olívaolajat, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó étrend bizonyítottan fokozza az egészséget és a hosszú élettartamot.

Követői vörös húsokat csak alkalmanként esznek, valamint a tejtermékeket és a baromfit is mértékkel fogyasztják. Az erősen feldolgozott vagy hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket pedig többnyire kerülik.

Kutatók és dietetikusok szerint ennek a diétának a hosszú távú követése segíti a hosszabb és egészségesebb élet esélyét. Számos tanulmány szerint csökkenti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, és potenciálisan lassítja a kognitív hanyatlást. Emellett segít leküzdeni a krónikus gyulladásokat is.

„Ez egy életmód, ez egy konyha, több ezer éves múltra tekint vissza, és az elmúlt öt-hat évtizedben ez a világ legjobban kutatott konyhája” – mondta Catherine Itsiopoulos, az ausztráliai RMIT Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai professzora, aki több könyvet is publikált a mediterrán étrendről.

Kapcsolódó írásaink