Életmód
Ebben az életkorban muszáj abbahagyni az ivást, hogy elkerüljük a demenciát
Az ivás összefüggésben áll az agy fehérállományának csökkenésével

Richard Restak neurológus kijelentette, hogy 65 év felett a legjobb, ha egyáltalán nem iszunk, vagy ha igen, akkor alkalmanként és nagyon keveset, ugyanis a rendszeres ivás károsíthatja az agy egészségét. Hozzátette, az alkohol, legyen az bármennyire jó minőségű: idegméreg.
A neurotoxinok olyan anyagok, amelyek károsítják, elpusztítják vagy rontják az idegrendszer működését, beleértve az agyat is – magyarázta Restak, akinek véleményét az Alzheimer Társaság is alátámasztja, szerintük a kutatások világosan mutatják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás növeli a demencia kialakulásának kockázatát.
Az ivás összefüggésben áll az agy fehérállományának csökkenésével, ami segít a jelek továbbításában a különböző agyi régiók között, ami agyműködési problémákhoz vezethet.
A WHO szerint, akik alkoholt a megengedett heti 14 egységet meghaladó mennyiségben fogyasztanak, már károsítják az agyukat, a heti 28 egységnél több ivás pedig a gondolkodási képességek erőteljesebb hanyatlásához vezethet, és ez fokozottan igaz idősebb korban – idézi a The Sun.
Restak elmondta, hogy a demenciának egy sajátos típusa, a Wernicke–Korsakoff-szindróma kapcsolódik a túl sok alkohol fogyasztásához, ami a rövid és hosszú távú memóriát is károsítja. A betegség azért alakul ki, mert a hosszú távú, rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás B1-vitamin, más néven tiaminhiányhoz vezet.
Az Alzheimer Társaság szerint a több éven át tartó rendszeres alkoholfogyasztás más, az alkohollal összefüggő agykárosodást (ARBD-t) is okozhat.
Ennek az agyi rendellenességnek a jellemzői a következők: figyelemzavar, összpontosítási hiány, csökkent problémamegoldó készség, motiválatlanság, ingerlékenység, empátiahiány és hangulatszabályozási zavarok.