Életmód

Veszélyessé vált a nők alkoholfogyasztása: náluk súlyosabb májbetegség alakulhat ki

Az alkoholizáló nőkre nagyobb kulturális stigma nehezedik, mint férfi társaikra

Miközben az alkoholfogyasztás még mindig több férfit öl meg, az alkohol okozta halálesetek aránya a nők körében lényegesen gyorsabban emelkedik. Ez azért is aggasztó, mert a nők szervezete érzékenyebben reagál az alkoholra, és hamarabb kialakulnak náluk betegségek is – írta meg a life.hu.

Veszélyessé vált a nők alkoholfogyasztása: náluk súlyosabb májbetegség alakulhat ki
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

Debbie Shawcross professzor, a King's College London Májkutató Intézetének hepatológiai és krónikus májelégtelenséggel foglalkozó szakértője elmondta, hogy a májbetegségek különösen nagy problémát jelentenek a nők körében.

„A nőknél általában súlyosabb májbetegség, különösen az alkohollal összefüggő májgyulladás jelentkezik, és ez rövidebb ideig tartó túlzott alkoholfogyasztás után és alacsonyabb napi alkoholfogyasztás mellett alakul ki, mint a férfiaknál" – mondta a szakértő az Independentnek.

„Ez a testméret és a testösszetétel – kevesebb izomtömeg – különbségeivel magyarázható".

Azzal is érvelt, hogy az alkoholizmusban szenvedő nők számára nehezebb segítséget kapni, mivel az alkoholizáló nőkre nagyobb kulturális stigma nehezedik, mint férfi társaikra. Az NHS szerint az alkohollal összefüggő májbetegségnek gyakran nincsenek tünetei, amíg a máj nem károsodik véglegesen.

A következő jelek utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben:

  • Fáradtság és gyengeség
  • Viszkető bőr
  • A nemi vágy elvesztése
  • Betegségérzet vagy rosszullét
  • Csökkent étvágy
  • Súlycsökkenés
  • Sárga szem és/vagy bőr, úgynevezett sárgaság

A nők azért is hajlamosabbak az alkohollal kapcsolatos májbetegségre, mert náluk alacsonyabb az alkoholt lebontó enzim szintje.

Túl sokat iszol?

Nem szokatlan, hogy néha-néha megiszunk egy-egy pohárkával, hogy társasági életet éljünk, ünnepeljünk vagy lazítsunk. De van különbség az alkalmi ivás és a túlzásba vitt ivás között.

Azt ajánlják, hogy a nők és a férfiak egyaránt legfeljebb 14 egységnyi alkoholt fogyasszanak hetente, és egy kis pohár bor körülbelül 1,5 egységnek felel meg – írja a The Sun.

Kapcsolódó írásaink