Életmód

A későn fekvők ezért halnak korábban

A kutatók szerint azok, akik este aktívabbak, gyakran mentális és fizikai problémákkal küzdenek

Egy finn kutatás szerint magasabb a korai halálozás kockázata azok körében, akik esténként sokáig ébren maradnak. Meglepő azonban, hogy mi állhat a különös összefüggés hátterében – írta meg a hazipatika.com.

A későn fekvők ezért halnak korábban
Képünk illusztráció
Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP

Összesen csaknem 23 ezer finn felnőtt ikerpár egészségügyi adatait elemezték ki a finn Foglalkoztatás-egészségügyi Intézet kutatói az 1981 és 2018 közötti időszakból – írja a Chronobiology International című folyóiratban bemutatott eredményeket szemlézve a portál. A cél az volt, hogy feltárják, mennyiben tér el a korai halálozás veszélye az éjjeli baglyok és a pacsirták, azaz a későn és a korán fekvő emberek között. Kiderült, hogy előbbiek körében valóban magasabb a kockázat, de nem feltétlenül az eltolódott alvásciklus miatt.

Pontosabban nem közvetlenül. Korábbi vizsgálatok már felvetették, hogy az éjszakai baglyok esetében magasabb arányban fordul elő korai halálozás. A mostani tanulmány szerzői pedig úgy sejtik, az összefüggésben a baglyok életmódjának következményei játszanak szerepet. Christer Hublin, a tanulmány vezető szerzője szerint azoknál, akik egyértelműen este aktívabbak, a megnövekedett halálozási kockázat a dohányzás és az alkoholfogyasztás számlájára írható.

A finn kutatás 37 éve alatt több mint 8700 résztvevő hunyt el: 9 százalékkal nagyobb arányban a bagoly típusú emberek, mint a pacsirták. A többlethalálozás mögött ugyanakkor felsejlik a dohányzás és az alkoholfogyasztás hatása. Azok a baglyok ugyanis, akik nem éltek ezekkel a szerekkel, arányaiban kevesebben haltak meg a nyomon követés időszaka alatt. A kutatók szerint azok, akik este aktívabbak, gyakran mentális és fizikai problémákkal küzdenek, ami összefüggésbe hozható függőségekkel is.

Kapcsolódó írásaink