Életmód

Megtalálták a módszert ahhoz, hogy öt évvel fiatalabbak legyünk

A fiatalságért a szívünket kell jó karban tartani, amihez nem árt betartani néhány szabályt

Tudósok, akik több ezer felnőttet vizsgáltak, azt állítják, megtalálták a kulcsot ahhoz, hogy mintegy öt évvel lelassítsák a szervezet természetes öregedési folyamatát – írta a Mirror nomán az RTL. Az eredményekről Philadelphiában az American Heart Association konferencián számoltak be.

Megtalálták a módszert ahhoz, hogy öt évvel fiatalabbak legyünk
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet

Összesen 6500 felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták, akiknek az átlagéletkora 47 év volt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a testsúly, a vércukorszint, a koleszterinszint és a vérnyomás kordában tartása, az egészséges alvás és étrend fenntartása, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése a fontos tényezők.

Donald M. Lloyd-Jones, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke elmondta: „Ezek az eredmények segítenek megérteni a kronológiai és a biológiai életkor közötti kapcsolatot, valamint azt, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások követése hogyan segíthet abban, hogy tovább éljünk. Mindenki szeretne tovább élni, de ami még fontosabb, hogy egészségesebben akarunk tovább élni, hogy valóban élvezhessük és jó életminőségben élhessünk minél tovább”.

A Life's Essential 8, az American Heart Association egészségfelmérése tavaly indult el és a már említett nyolc szempontot vizsgálták és ennek alapján pontozták a résztvevők egészségét. A társadalmi, gazdasági és demográfiai tényezők figyelembevétele mellett a legmagasabb pontszámmal, ami egyben magas szív- és érrendszeri egészséget is jelentet, rendelkezők alacsonyabb, mintegy hat évvel fiatalabb biológiai életkorral jártak együtt.

A kutatók szerint, akik egészséges szív- és érrendszerrel rendelkeznek, azoknak a tényleges átlagéletkora 41, míg a biológiai átlagéletkoruk már csak 36 év volt. A rossz szív- és érrendszeri egészséggel rendelkezők tényleges átlagéletkora 53 év volt, a biológiai átlagéletkoruk ennél viszont magasabb volt, 57 év.

Kapcsolódó írásaink