Életmód

Ezért veszélyes az alvásmegvonás

A Journal of Neuroscience című folyóirat hasábjain megjelent friss tanulmány megállapításai szerint akár már egyetlen éjszakát érintő alvásmegvonás megváltoztathatja agyunkat: az agyi öregedés olyan strukturális és funkcionális változásokat foglal magában, melyek idővel leépítik a kognitív képességeinket – számolt be a Liner.

Ezért veszélyes az alvásmegvonás
A mennyiségi és a minőségi alvás egyartánt nagyon fontos.
Fotó: Science Photo Library via AFP/Igor Stevanovic

Az alvás elengedhetetlen testünk számára a gyógyuláshoz és az egész napi rohanás utáni regenerálódáshoz. Az agyunknak pedig létfontosságú az alvás, hiszen csak alvás közben lehetséges a méreganyagok kiürítése és az új idegpályák létrehozása. Így tehát, ha nem alszunk eleget, agyunknak nem lesz elég ideje a létfontosságú funkciók elvégzésére, ami rontja a kognitív funkciókat – írták.

Az agyunk ébrenlétünk alatt összegyűjti a méreganyagokat és a káros molekulákat, melyek a neurodegenerációhoz kapcsolódnak. Szerencsére azonban van egy glimfatikus rendszerünk, mely friss folyadékkal „öblíti át” az agyat, és elszállítja a káros méreganyagokat. Gondoljunk erre úgy, mint egy hulladékkezelő rendszerre, mely csak éjszaka képes működni – írja a lap.

Hozzátették, ha nem alszunk, ezek a méreganyagok felhalmozódnak az agysejtek közötti térben, az agyban megmaradt káros méreganyagok pedig végül Alzheimer-kórhoz vagy demenciához vezethetnek. Éppen ezért az alvási szokások megváltoztatása segíthet az alváshiány leküzdésében, ezzel együtt pedig az agy védelmében.

Kapcsolódó írásaink