Életmód

Növelhető az élethossz ezzel a négy praktikával

A hosszú élet titkát sokan kutatják,de a legtovább élő országok lakosainak szokásait érdemes megfigyelni

Minden ország lakosai más és más várható élettartammal rendelkeznek: Magyarországon a legutóbbi becslések szerint ez 74 és fél év, ami jelentős csökkenés a korábbi számításokhoz képest. Könnyen növelhetjük azonban a várható éveink számát, ha odafigyelünk magunkra, és követjük néhány ország lakosainak bevett szokásait – írta meg a ripost.hu.

Növelhető az élethossz ezzel a négy praktikával
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

The Sun cikkében öt olyan országot nevezett meg, ahol kimagaslóan sokáig élnek az emberek: Japán, Costa Rica, Olaszország, Görögország és Kalifornia egyes régiói. Ezeken a területeken nem ritka, hogy akár a százéves kort is megérik a lakosok. A továbbiakban négy olyan életmódbeli szokást soroltak fel, amelyeket ha betartunk, akkor mi magunk is sokkal tovább élhetünk.

1. Kevesebb hús fogyasztása

Az emberek ezeken a területeken a húsok helyett sokkal inkább a zöldségeket, a babot, a dióféléket, és a káposztát részesítik előnyben: úgy is nevezik ezt az étkezést, hogy mediterrán típusú diéta. Ez a fajta étrend jó hatással van a szívre, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

2. 20 percenként végeznek valamilyen testmozgást

Ez alatt nem azt kell érteni, hogy állandóan az edzőteremben kell lógni! Épp ellenkezőleg: a nevezett országok lakosai olyan tevékenységeket végeznek, amelyek a hétköznapi életbe is könnyen beiktathatók, mégis jól átmozgatnak – mint például a kertészkedés, vagy a lépcsőn gyaloglás, lift helyett. Tanulmányok már azt is bebizonyították hogy a rövid, de rendszeresen elvégzett napi testmozgás sokkal hatékonyabb, mint nagy ritkán megszakadni az edzőteremben. Ráadásul a daganatos betegségek kialakulását is csökkenthetjük ezáltal.

3. Célokat tűznek ki maguk elé

Japánban „ikigai”-nak hívják, Costa Ricában pedig „plan de vida”-nak nevezik azt, amikor valakinek van oka az életre, vagyis akad egy vagy több célja, amiért érdemes felkelnie reggelente. Ha találunk magunknak teljesítendő vágyakat, az nem csak a hangulatunkon segít, és motivációt nyújt, de kutatások azt is kimutatták, hogy kisebb az esélye a stroke-nak és a szívbetegségek kialakulásának azoknál, akik céltudatosan élik a mindennapjaikat.

4. Mernek másokra támaszkodni

Egy fecske nem csinál nyarat, ahogy a mondás is tartja. A vizsgált országokban az tapasztalható, hogy az emberek tudnak és mernek is segítséget kérni, támogatják egymást, és gyakran csinálnak közös programokat: például együtt főznek, és otthon, a család körében étkeznek.

Amennyiben tehát betartjuk ezeket a praktikákat, és megváltoztatjuk életvitelünket, nemcsak hosszabb, de boldogabb életet is élhetünk!

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom