Életmód

Hogyan hatnak az illóolajok a szervezetünkre?

Gyógyító illóolajok nyomában

Manapság újra reneszánszát éli az illóolajok használata, amelyek nem csak arra jók, hogy természetes módon mindenféle kemikáliák nélkül illatosítsa a környezetünket, de az egészségi állapotunkra is jótékony hatással lehetnek.

Hogyan hatnak az illóolajok a szervezetünkre?
Nem véletlenül vonzódunk a kellemes illatokhoz
Fotó: Pixabay

Többféleképp hathat szervezetünkre az aromaterápia, de mindezek közül a legerősebb a szaglásunkon keresztül kifejtett hatása.

Élményeket, érzelmeken hívnak elő

Az illatok ősidők óta kulcsszerepet játszanak érzelmeink és jó közérzetünk fokozásában. Számos kutató, tudós és pszichológus által is bizonyított tény, hogy a lelkiállapotot, a hangulatot ezernyi tényező befolyásolja. Ezek közé tartoznak az illatok - olyan érzéseket is felidézhetnek, melyekhez bizonyos esetekben a pontos emlékkép már nem rendelődik hozzá. Az illatok által rögzült érzések egész életünket végig kísérik, meghatározzák mindennapjainkat, hangulatunkat és közérzetünket. Nem csoda hát, hogy különösen vonzódunk a kellemes illatokhoz!
Elég, ha kinyitunk egy illóolajos flakont és pár másodpercen belül érezni fogjuk az illat hatását a közérzetünkön is.

Az Illatokhoz kötődő emlékek, élmények később az illat segítségével akár elő is hívhatók. Ennek az az oka, hogy az illatokat és érzéseket azonos agyfélteke azonosítja. Az aromaterápia ezt hasznosítja a gyógyítás és a szépségápolás területén. Már több száz évvel ezelőtt felismerték, hogy a különböző fűszer- vagy gyógynövényeknek rendkívül jelentős hatása van a testre és a lélekre egyaránt. Az illóolajok jó kedvre derítenek, megszüntetik a stresszt, szépítenek és fiatalítanak. De a módszer hívei vallják azt is, hogy az illóolajok nem csak pszichésen, de fizikailag is hatnak. Segítenek enyhíteni bizonyos panaszokat az immun-, a keringési, és az idegrendszer stimulálásával.

Évezredes tudomány

Egészen az ókori civilizációk koráig nyúlik vissza az illóolajok használata, már az i.e. 3. évezredben ismerték, amikor is nem csak csodálatos aromájuk és szépségápolási szerepük miatt használták azokat, hanem óvó és gyógyító tulajdonságaik miatt is.

Az egyiptomi múmiák fennmaradása is bizonyíték a növényi olajok védő-konzerváló erejére. Illóolajokat használtak az ókori szépségápolásban is, Kleopátráról például köztudott volt, hogy többféle olajat is adott fürdővizéhez, hogy így őrizze meg szépségét. A kínaiak - i.e. 2000 körül - illóolajokat használtak az akupunktúrához, masszázshoz, fürdéshez és inhalálásra.

Először a levenduláról derült ki, hogy gyógyítja az égési sérüléseket
Először a levenduláról derült ki, hogy gyógyítja az égési sérüléseket
Fotó: Pixabay


Az illóolajok iránt az 1920-as évek végén nőtt meg ezután újra az érdeklődés, mikor egy francia vegyész, Rene Maurice Gattefosse csúnyán megégette a kezét, amit azonnal egy tál levendulaolajba mártott, mivel ez volt az első folyadék, ami a keze ügyébe került. Nemcsak gyorsan gyógyult a keze, de hegesedés és maradandó nyomok sem maradtak rajta. Ez felcsigázta az érdeklődését, és az illóolajok terápiás felhasználási lehetőségét kutatva kísérletekbe kezdett; ő volt az első, aki az "aromaterápia" kifejezést használta.

Hogyan használjuk?

Amikor levegőt veszünk a kipárolgott illatmolekulák, amelyek szétterjedtek a levegőben, bejutnak az orrjáratunkba, majd föláramlanak a szaglóidegekhez. Ezután jut el az illat az agyba. Mindössze nyolc molekula kell ahhoz, hogy szaglóérzékünk működésbe lépjen.

A szaglószervek életünk során számtalan illatot beazonosítanak, így alakul ki bennünk a jó és rossz szag, és amikor egy illatot ezek a szervek közvetítenek az agy felé, már jóval előbb tudják, hogy milyen szag ez, mielőtt a szagmolekulák odaérnek. Így indítják be a különböző illatok az emlékezést, majd befolyásolják a viselkedésünket és hangulatunkat is.

A limbikus rendszer az agyalapi miriggyel és a hipotalamusszal összehangoltan működik, de az agynak ezen részei szabályozzák a hormonok működését is. Az illatok befolyásolják étvágyunkat, a testhőmérsékletünket, az inzulintermelést, az anyagcserénket, és a feszültségérzetünket is.

A limbikus rendszer az idegrendszerre is hatással van, így a vágyak, az indíttatás, a hangulatok a megérzések mind a limbikus rendszer működésében eredeztethető. Kutatások igazolták, hogy azok az emberek, akik kellemes illattal veszik körbe magukat, sokkal nagyobb önbecsüléssel rendelkeznek és az önbizalmuk is megnő.

Az illatok előcsalogatják a rég elfeledett emlékeket, és megváltoztatják a magatartásunkat is. Bizonyos illatok nyugtatnak minket, mint például a narancsvirág, a levendula, vagy a geránium, míg mások egy megfázás esetén lesznek segítségünkre.

Nem csak kellemes de egészséges is egy illóolajos fürdő
Nem csak kellemes de egészséges is egy illóolajos fürdő
Fotó: Pexels

Illatosítóként, párologtatóként használva teremthetünk általuk különleges légkört. A permet belélegezve akár terápiás szempontból is hasznos lehet. Ha párologtató aromamécsest használunk, tegyünk egy kis vizet a párologtató edény felső részébe, és 7-10 csepp illóolajat adjunk hozzá, mielőtt meggyújtjuk alatta a gyertyát.

A fürdővíz melege nemcsak ellazít, hanem lehetővé teszi a bőr számára, hogy jobban magába szívhassa az illóolajakat. A hígított olajat a folyóvízhez adjuk, a hő így elősegíti a párolgását is. Csak a nem irritáló illóolajakat, mint a levendulát és a német kamillát lehet egyenesen hozzáadni a fürdővízhez, az összes többi olajat először az előírt alapolajban vagy egy csészényi teljes zsírtartalmú tejben fel kell hígítani.

Az aromaterápiás masszázs során az illóolaj jótékony hatását egyszerre élvezhetjük a masszázséval. Az érintés eleve nyugtatóan hat az idegekre, ezt nagyszerűen kiegészítő a jól megválasztott illóolaj.

Az inhalálás a köhögés, megfázás, torokgyulladás és bőrtisztítás kiváló módja. Tegyünk nagyon forró vizet egy tálba, és adjunk hozzá 3-4 csepp illóolajat. Ezután hajoljunk a tál fölé egy nagy törölközőt borítva a fejünkre, és lélegezzük be a gőzt.

A kamillának is az illóolajai hatnak inhaláláskor
A kamillának is az illóolajai hatnak inhaláláskor
Fotó: Pixabay

Az inhalálás során a belégzés által a szagok nem csak az agyba, hanem a tüdőbe is eljutnak. A tüdőbe került apró kis parányi molekulák összekapcsolódnak az oxigénmolekulákkal, majd együtt bejutnak a vérkeringésbe. A sejtekbe jutott illóolaj pedig serkenti a test öngyógyító képességét és gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Fürdéshez, masszázshoz

Mivel bőrünk lyukacsos szerkezetű, ezért az illóolaj molekulái a bőrön keresztül is képesek felszívódni. Mihelyt a bőrsejtek között behatolnak a szervezetbe, gyorsan eljutnak az érhálózathoz, így kifejtve jótékony hatását. Tehát egy illóolaj számtalan módon fejti ki hatását szervezetünkre, amikor mi kinyitunk, egy illóolajos üveget el sem tudjuk képzelni milyen kémia folyamatok, zajlanak le testünkbe belsejében. Bátran használjuk az illóolajokat, akár aromalámpába téve, akár egy illatos fürdő alkalmával, vagy testünkre kenve.

A betegségtől függően a meleg vagy hideg borogatás hatékony módja a helyi panaszok kezelésének. Meleg borogatás elkészítéséhez öntsünk forró vizet egy tálba, majd adjunk hozzá illóolajat. Mártsunk a vízbe egy pamuttörölközőt, és a fölösleges víz kicsavarása után azonnal helyezzük a gyulladt, fájó területre! A meleg borogatás igen hatékony olyan problémák esetében, mint a bőrgyulladás, izom- és ízületi gyulladás, köszvény, reuma, húzódás, ficam, hátfájás, stb. Hideg borogatáshoz tegyünk néhány jégkockát egy tál hideg vízbe, majd adjunk hozzá illóolajat. A hideg borogatás rendkívül hatékony a fejfájás bizonyos fajtáira, lázcsillapításra, illetve különböző gyulladt felületekre.

Rengeteg mindenben segíthetnek az illóolajok
Rengeteg mindenben segíthetnek az illóolajok
Fotó: Pixabay

Illóolaj

Illat

Érzelmek

Ánizs

Meleg, fűszeres, édes

Jókedvre derít, egyensúlyban tart

Babér

Erős, fűszeres

Serkent, ösztönöz

Bergamott

Citromos virág

Bátorít, buzdít, felemel

Boróka bogyó

Gyümölcsös, erős

Erősít, felvillanyoz, felemel

Borsmenta

Erős, mentolos

Felvillanyoz, ösztönöz

Cédrusfa

Balzsamos, fás

Nyugtat, pihentet

Citrom

Erős, citromos

Ösztönöz, felemel

Citromfű

Édes, füves

Frissít, ösztönöz

Erdei fenyő

Lágy, édes

Összpontosítást segíti

Eukaliptusz

Erős, átható

Tisztít, harmonizál

Fenyő

Friss, erős

Felemel, vigasztal, nyugtat

Fodormenta

Fűszeres, meleg

Hűsít, elevenít

Geránium

Édes, rózsás

Felemelő, romantikus

Grapefruit

Friss, citromos

Frissít, jókedvre derít

Gyömbér

Friss, fűszeres

Erősít, felemel

Ilang-ilang

Virágos, erotikus

Érzéki, felemelő

Kakukkfű

Intenzív, gyógyfüves

Élénkít, erősít

Kardamom

Meleg, aromás

Felvillanyoz, felpezsdít

Kömény (édes)

Lágy, pézsmaillatú

Megnyugtat, lecsillapít, melegít

Kömény

Erős, fűszeres, édes

Melegít

Levendula

Tiszta, virágos

Pihentet, kikapcsol, csillapít

Lime (zöld citrom)

Friss, eleven

Felemel, felfrissít, felderít

Majoránna

Meleg, fűszeres

Csillapít, lecsendesít, enyhít

Mandarin

Édes, citromos

Ösztönöz, felderít

Mirha

Forró, füstös

Megerősít, ösztönöz

Narancs

Gyümölcsös, eleven

Felélénkít, felderít

Kapcsolódó írásaink