Életmód

Ismét Semmelweis Egészség Napok

Részletes sportkardiológiai szűrővizsgálattal is készülnek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a februári Semmelweis Egészségnapra.

Ismét Semmelweis Egészség Napok
A szív állapotának feltérképezéséhez szükség van például EKG-vizsgálatra
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az egyetem szervezésében indult programsorozat következő állomásán a heti minimum négy órán át intenzív testmozgást végző amatőr sportolók egyebek mellett laborvizsgálaton, EKG-n és szívultrahangon is részt vehetnek, ezt követően szakorvosi konzultáció lesz a helyszínen. A február 8-i rendezvényre a Pető András kar és az egészségügyi közszolgálati kar is készül programokkal.

A rendszeres sport elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak, az előzetes kivizsgálás nélkül, mértéktelen mennyiségben végzett testmozgás azonban negatív hatással lehet az emberi szervezetre, különös tekintettel a szívre. A kor előrehaladtával pedig fokozottabban igaz, hogy esetleges szívbetegség vagy társbetegségek ismerete nélkül kifejezetten veszélyes lehet belevágni heti több órás intenzív sporttevékenységbe. Orvosszakértői háttér és megfelelő edzettségi szint hiányában nagyobb lehet a veszélye a sérüléseknek, baleseteknek is.

A Semmelweis Egészségnapok következő állomásán ezért a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 150 amatőr sportolónak biztosít lehetőséget díjmentes kardiológiai szűrésre. A szűrővizsgálat a klinika kardiológiai ambulanciáin lesz, a jelentkezés egyik feltétele pedig, hogy az illető sportoló heti minimum négy óra intenzív testmozgást végezzen.

A fentieken túl ismét számtalan érdekes és hasznos előadással is készülnek a szervezők, ezúttal a szív- és érgyógyászat témakörét helyezve a fókuszba. Szó lesz a szívritmuszavarokról, de lesz alapszintű újraélesztési bemutató, amely már 6 éves kortól ajánlott előadás. Szabolcs Zoltán doktor pedig a női szívről a szívsebész szemével tart előadást.

A részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött, amelyet a semmelweis.hu oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva lehet elvégezni.

Kapcsolódó írásaink

Huszonhat új gyógyszert támogat a tb január közepétől

ĀA készítmények a daganatos és a vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak