Életmód

A hosszú és egészséges élet titka egyszerűbb, mint gondolnánk

A nők tíz, a férfiak hét évvel élhetnek tovább

Kezdjük a végén! Nem, nem találta fel senki továbbra sem a tartós fiatalság és az örök élet vízét. Nem fejlesztett ki senki olyan szérumot vagy gépet, amelynek segítségével egy csapásra elnyerhetnénk az egészségben leélt hosszú évek kegyét. A megoldás ennél sokkal kézenfekvőbb!

Egy hosszútávú, nagy létszámú kutatás szerint a nők akár tíz, a férfiak hét olyan évvel élhetnek tovább, amikor nem szenvednek semmilyen krónikus betegségtől, mint például szívproblémáktól, 2-es típusú cukorbajtól vagy rosszindulatú daganatos elváltozásoktól.

Egy a British Medical Journal friss számában most közölt amerikai vizsgálat több mint 20 éven át tartott és közel 110 ezer embert követtek nyomon - számolt be róla a BBC hírportálja.

A kutatásban résztvevő alanyokat ötvenéves korukban arra kérték, hogy öt egészségesnek gondolt szokás közül legalább négyet kövessenek: sose gyújtsanak rá, táplálkozzanak kiegyensúlyozottan, naponta legalább fél órát mozogjanak, testtömeg indexük (BMI) maradjon tartósan 18,5 és 24,9 között, valamint a nők ne igyanak napi egy kis pár bornál, a férfiak egy korsó sörnél több alkoholt.

Ha sokáig szeretnénk egészségben élni, a mozgás a mindennapjaink része kell legyen
Ha sokáig szeretnénk egészségben élni, a mozgás a mindennapjaink része kell legyen
Fotó: Pexels

A kutatás végére kiderült, azok a nők, akik betartották a szabályokat, átlagosan még 34 évig éltek rák, szív- és érrendszeri betegségek és 2-es típusú diabétesz nélkül, több mint tíz évvel hosszabban, mint akik nem éltek tartósan ezekkel az egészséges szokásokkal.

Az alapelveket követő férfiak még 31 évet éltek krónikus betegségek nélkül, ami több mint hét plusz évet jelent a statisztikai átlaghoz képest. A különbség azzal függhet össze, hogy a nők általában tovább élnek, mint a férfiak.

A kutatók azt a következtetést is levonták, hogy azok a férfiak számíthattak a legkevesebb, betegségek nélküli évre, akik naponta 15 szál cigarettánál többet szívtak, valamint azok a nők és férfiak, akiknek BMI-je tartósan 30 fölött volt, vagyis elhízottnak számítottak.

Nálunk is keresik a hosszú élet titkát

A hosszú élet titkának keresése köré mára már egész mozgalom kerekedett világszerte. Az Instagramon több mint 610 ezer bejegyzés található csak a longevity (hosszú élet) hashtaggel ellátva.

Hazánkban Dr. Márky Ádám orvos és tanácsadó hívta életre a Longevity Project Hungary-t.

A Google Trends adatai is beszédesek: a 2019-es évben Magyarországon jóval többen kerestek rá az „egészséges életmód” kifejezésre, mint a „hosszú élet”-re, bár előbbire főleg az ország keleti régióiból. Ugyanakkor szembeötlő

Az egészséges szokások nemcsak a rák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát csökkentették, hanem növelték a túlélés esélyeit, ha valakinél mégis diagnosztizálták valamelyik kórt – ezt állapították meg a bostoni Harvardi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói.

Így kimondhatjuk, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, vagyis a leggyakoribb, életkorral járó kórok erősen függenek az életmódtól is ezen kutatás szerint.

Az elhízás vagy a túlsúly a rák 13 fajtájának - köztük a mell-, a bél-, a vese-, a máj és a nyelőcsőrák - kockázatát növeli a tudósok szerint.

Viszont mivel a kutatás megfigyelésen alapult, direkt módon nem lehet arra következtetni, hogy a felsorolt egészséges szokások kizárólagosan kapcsolatosak a több, betegség nélküli életévvel.

Nincs is vidámabb annál, mint idősebb éveinket is egészségben leélni
Nincs is vidámabb annál, mint idősebb éveinket is egészségben leélni
Fotó: Pexels

Az eredményeket befolyásoló más tényezőket - egyebek mellett a felmenők betegségeit és az etnikai hátterek - is igyekeztek figyelembe venni a vizsgálat során.

A kutatóknak a résztvevők saját bevallásán alapuló adatokra kellett hagyatkozniuk, ami viszont nem mindig 100 százalékosan pontos.

A vizsgálatban résztvevő több mint 73 ezer nő és 38 ezer férfi többsége fehér bőrű egészségügyi szakdolgozó volt.

Kapcsolódó írásaink

Életmódváltást szorgalmaz Ferenc pápa

ĀA katolikus egyházfő úgy vélte, hogy eltorzult az étel és a táplálkozás közötti kapcsolat, amiért a világgazdaság minden áron profitra törekvő mentalitását teszi felelőssé