Életmód

Folyamatosan nő a magyar halfogyasztás

Bőséges a kínálat, árváltozás nem várható

Mivel az időjárás kedvezett a tenyésztésnek, bőséges az ünnepi halkínálat, és a fogyasztói árak változására sem kell számítani a tavalyihoz képest. - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője az MTI érdeklődésére.

Folyamatosan nő a magyar halfogyasztás
A halat is hallal eheti idén karácsonykor
Fotó: Pixabay

Továbbra is a legnépszerűbb hal a ponty karácsonykor, amelynek ára az idén kilogrammonként 890-1200 forint körüli. - mondta el Lévai Ferenc szóvivő, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. Az karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja, amelyből tavaly több mint 18 ezer tonnát termeltek.
De sokan keresik az év végi ünnepekre a hazai szürke, illetve afrikai harcsát is.

A harcsa kilogrammonként 2500-3200 forintért kapható.
Népszerűek még az apróhalak is, mint a kárász és a keszeg, illetve a busa és az amur is, főleg feldolgozott, tisztított szelet és filé formában. Ilyenkor kerül a pultra az év közben kevésbé fogyasztott süllő és a pisztráng nagy része is - fűzte hozzá.

Egyre több halat eszünk
Egyre több halat fogyasztanak a magyarok
Fotó: Pixabay

A szakember elmondta, hogy továbbra is ilyenkor fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka. De a jó hír, hogy a magyar halfogyasztás folyamatosan nő: jelenleg 6,7 kilogrammot halat eszünk meg átlagosan évente, míg a 90-es években ez a szám csupán 2 kilogramm volt. Azért az uniós átlagfogyasztáshoz képest – ami 20 kilogramm – még mindig le vagyunk maradva.

A karácsonyi halvásárlást segítve a szervezet létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat. A MA-HAL tagszervezetei több mint 50 településen közel 80 halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halakat a karácsony előtti héten.
Az ágazat éves árbevétele 16 milliárd forint volt tavaly, ezt várhatóan idén is stabilan tartja majd. Édesvízi halból nem importálunk, az export tavaly 3-3,5 ezer tonna volt.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint tavaly a magyar tógazdaságokban a haltermelés meghaladta a 22 ezer tonnát, a zárt rendszerekben (intenzív) termelt halaké pedig a 4 ezer tonnát, amelynek több mint 90 százaléka afrikai harcsa volt.

Kapcsolódó írásaink