Egészség

Veszélyes lehet ez a népszerű karácsonyi élelmiszer

Támogatja az emésztést, mégsem való mindenkinek

Rost- és ásványianyag-tartalma miatt a mák igen egészséges, mégsem javasolt mindenkinek. Aki ugyanis allergiás rá, annál akár súlyos tüneteket is kiválthat.

Veszélyes lehet ez a népszerű karácsonyi élelmiszer
A mák erősíti a csontokat és az immunrendszert is
Fotó: Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

A mák rosttartalma révén segíti az emésztést, és mivel kalciumban és rézben is bővelkedik, a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul. Foszfort, vasat és mangánt is tartalmaz, erősíti a csontszövetet, ráadásul az ízületeknek, sőt a bőrnek is jót tesz, illetve segíti az immunrendszer működését. Mindezen pozitív hatásai ellenére mégsem való mindenkinek – írja a hazipatika.com.

A mákallergia ritka jelenség, ám akár heves reakciót is kiválthat. Fontos tudni, hogy aki mákra allergiás, annak a dióféléket, így a mogyorót, a pisztáciát, a diót és a mandulát; a keresztallergia miatt pedig a szezámmag és a kivi fogyasztását is kerülnie kell.

A mákallergia tünetei

  • zsibbadás a szájban, ajkakon
  • kiütések, bőrpír a száj körül
  • gyulladt orr, szem, nyálkahártya
  • köhögés
  • ziháló vagy nehézlégzés
  • hasi fájdalom, hasmenés
  • émelygés, hányás

A mákos sütemények biztonságosan fogyaszthatók, de a friss, nyers mák fogyasztása nem ajánlott nagy mennyiségben a benne lévő alkaloidok miatt. Egy-két adag mákos étel hetente bőven elég ahhoz, hogy élvezzük az előnyeit anélkül, hogy túlzásba vinnénk.

Kapcsolódó írásaink