Életmód
Bélbarát ételek
Tények, amiket nem tudtunk

Milyen ételek jók a bélrendszer egészségére?
A bélrendszer egészsége érdekében fontos a rosttartalmú ételek fogyasztása. Ez egy olyan szénhidráttípus, amely növényi élelmiszerekben található. Lehet oldható vagy oldhatatlan.
Az oldható rost gélt képez, amely táplálékul szolgál a bélbaktériumok számára. Az oldhatatlan rost oldhatatlanul halad át a belekben, és elősegíti a rendszeres székletürítést.
A rostbevitel érdekében a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy hüvelyeseket, gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket fogyasszunk. Ilyenek például a borsó, lencse, csicseriborsó, bab, korpa, müzli, bulgur, quinoa és aszalt gyümölcsök.
A friss zöldségek és gyümölcsök rostokban is gazdagok, különösen a tök, az alma, a körte, a brokkoli, az articsóka, a narancs és a grépfrút.
Rostot magvakból és diófélékből is nyerhetünk – mandulából, mogyoróból, tökmagból, lenmagból, chia magból.
A probiotikumokban gazdag ételek rendkívül jótékony hatással vannak a bélrendszer egészségére és az emésztési funkciókra. Ilyenek például az erjesztett ételek, mint például a görög joghurt, a kefir, a kombucha, a savanyú káposzta és a kimchi.
Ezek az ételek támogatják a bélműködést, az immunrendszert és a jó hangulatot.
