Egészség
Csodagyümölcs az ötven év felettieknek
Megakadályozza a korai öregedést

Egy táplálkozási szakértő azt tanácsolta mindenkinek, aki 50 év felett van, hogy ősszel gyakrabban egyen datolyaszilvát.
A datolyaszilva lassítja az öregedést
A datolyaszilva gazdag A-, B- és C-vitaminban, valamint vasban, jódban és polifenolokban. Ez az összetétel segíti a szervezetet az őszi szezonhoz való alkalmazkodásban az immunitás támogatásával, az idegrendszer erősítésével és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmével.
Ezenkívül a datolyaszilvában található A-vitamin felelős a melanin pigment termeléséért, amely a táplálkozási szakértő szerint lassíthatja az ősz haj megjelenését.
„A termék segít megőrizni a pigmentet, ami azt jelenti, hogy a hajunk sokáig nem fog őszülni. A datolyaszilva a korai öregedést is megakadályozza” – magyarázta a szakértő.
Könnyű túlzásba vinni
Minden méreg és minden orvosság. Ugyanez vonatkozik a datolyaszilvára is. Az orvos azt javasolta, hogy hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk friss datolyaszilvát. Még fagyasztás és szárítás után is megőrzik alapvető tápanyagaikat, de az újrafagyasztás elpusztítja a vitaminokat.
A hasnyálmirigy-betegségben vagy vesekőben szenvedőknek azonban korlátozniuk kell a bevitelüket a gyümölcs vízhajtó hatása miatt. Például egy táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy a cukorbetegek naponta legfeljebb egy gyümölcsöt fogyasszanak.
Hogyan lehet beilleszteni a datolyaszilvát az étrendbe?
Salátákhoz adható. A datolyaszilvát gránátalmával, lágy sajttal, diófélékkel és fűszernövényekkel párosíthatjuk.
Készítsen egy turmixot. Turmixolja össze a datolyaszilvát banánnal, zabpehellyel és joghurttal.
Desszertként fogyasztható. A datolyaszilvát adagokban tálaljuk tejszínnel és mandulával, írja a Sports.kz.
