Életmód

Tudta, hogyan kell fogyasztani a datolyaszilvát?

Sokan nem tudják, mit kell tenni a héjával

A datolyaszilvát már Magyarországon is termesztik, így egyre többen fogyasztják is itthon. Népszerűségét viszont nem csupán nagyszerű ízének köszönheti.

Tudta, hogyan kell fogyasztani a datolyaszilvát?
Aszalt és frissen szedett datolyaszilvák dióval
Fotó: AFP/Anadolu/Ummu Nisan Kandilcioglu

„A Kínából származó, de már nálunk is termesztett datolyaszilva egy rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, amely kevés gyümölcssavat tartalmaz, ezért az érzékeny gyomrúak számára is jól emészthető – hívta fel a figyelmet a Rizikometer. Mint írták, az érett gyümölcs puha, a húsa könnyen kikanalazható, a héja pedig sötét narancssárga vagy vöröses színben pompázik.

100 gramm datolyaszilva 70 kilokalóriányi energiát, 0,6 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 15 gramm szénhidrátot – amelyből 12 gramm cukor –, valamint 3,6 gramm rostot tartalmaz. Ekkora mennyiség elfogyasztásával fedezni tudjuk a napi ajánlott A-vitamin-bevitel több mint felét, a mangánigény csaknem ötödét, valamint a C-vitamin- és a rézszükséglet mintegy tizedét is.

A datolyaszilvában található C-vitamin segíti az immunrendszer optimális működését, a kálium támogatja az izmokat és az idegrendszert, magnézium- és foszfortartalma pedig védi a csontokat és a fogakat. Magas béta-karotin-tartalma hozzájárul a látás, az immunrendszer és a sejtek egészségének megőrzésében, emellett erős antioxidáns hatása is van.

Érdemes tudni azonban, hogy a datolyaszilvát gyakran éretlen állapotban árulják, a kemény gyümölcs ugyanakkor néhány nap alatt beérik szobahőmérsékleten – különösen akkor, ha alma vagy banán mellett tároljuk. A datolyaszilvának egyébként a héja is ehető, az éretlenebb gyümölcsöké azonban kesernyés lehet, így azokat érdemes inkább meghámozni – írja a hazipatika.com.

Kapcsolódó írásaink