Egészség
Rossz leheletet, de vonzó hónaljszagot okoz a fokhagyma
Brokkoli és más bűzokozók

A fokhagyma, az alkohol, a hús és még a böjtölés is befolyásolhatja a testszagunkat - és azt, hogy mennyire vonzó az illatunk mások számára - írja friss egészségügyi cikkében a BBC. Mint az összeállításból kiviláglik, mindannyiunknak egyedi illatprofilja van, pont olyformán, mint egy ujjlenyomat. A személyiségtípusunktól kezdve a hangulatunkon és az egészségi állapotunkon át minden befolyásolja azt, hogyan „bűzlünk”
Az elmúlt évtizedek során kiderült, hogy a szagokat a génjeink, a hormonjaink, az egészségünk és a higiéniánk alakítja -mondja Craig Roberts, a skóciai Stirling Egyetem szociálpszichológia professzora. Legyünk akár férfiak vagy nők, fiatalok vagy idősek, betegek vagy egészségesek, boldogok vagy szomorúak - mindennek jele lesz a másik ember orrában. Biológiai szinten az étel két fő úton befolyásolja a testszagunkat - mondta a BBC-nek Lina Begdache, a Binghamtoni New York-i Állami Egyetem egészség- és wellness tanulmányok adjunktusa. Ezek a beleink és a bőrünk.
Ahogy emésztjük a bevitt táplálékot, a baktériumok az anyagcserén dolgoznak. Az élelmiszerekben található vegyi összetevők és a baktériumok közötti kölcsönhatások némelyike gázokat szabadít fel. Illékony molekulákat, melyek ugyanúgy távoznak a szervezetből, mint ahogy az étel bekerült. Ezen túl az ételekből származó kémiai összetevők a véráramon és a test számos szövetén keresztül is kijutnak a szabadba, s ezt a másik ember is megérzi.
A brokkoli, a káposzta, a kelbimbó és a karfiol az egészséges étrend alapvető részei lehetnek – ám ezek tele vannak kéntartalmú vegyületekkel, amelyek gyakran a rothadó tojás bűzére hajaznak. Ezen kének nagyon illékonyak, így könnyen szétoszlanak a levegőben. Ezért olyan könnyű őket detektálni a WC-csészékből. Rossz hír, hogy e szag általában több mint öt órán át marad érezhető.
A díszhagymafélék családjába tartozó zöldségek, mint például a fok- és a vöröshagyma ugyanazon okból befolyásolhatják az izzadságunk és a leheletünk szagát, mint a fentiek. Azaz büdös vegyületekké bomlanak le, például diallil-diszulfiddá és allil-metil-szulfiddá, amelyeket a szervezet kissé eltérő időzítésben bocsát ki- Azaz magyarán ezek bevitele révén nem két percig fogjuk irritálni a környezetünkben lévő embereket.
Meglepő módon azonban a tanulmányok azt sugallják, hogy bár a fokhagyma kétségtelenül büdössé teszi az emberek leheletét, a hónalji izzadságot mégis vonzóbbá teszi. A hús és a hal dettó jellegzetes testszagot okozhat, mivel az állati fehérjéket a szervezet aminosavakká és zsírokká bontja le - amelyek aztán izzadsággal ürülnek ki. S ilyenkor kellemetlen kölcsönhatásba lépnek a bőr baktériumaival...
Az alkohol - különösen ha nagy mennyiségben és rendszeres időközönként fogyasztják - szintúgy rossz szagot okozhat mind a gyomor-bél traktusból, mind a verejtékmirigyekből. Amikor a szervezet a májban lebontja a szeszt, egy acetaldehid nevű vegyületet szabadít fel. Utóbbi egy mérgező és illékony vegyületet, amelynek erős, messziről felismerhető állott pia szaga van.
Ugyanakkor a fekete leves kedvelői sem örülhetnek, ugyanis a kávéban és teában található koffein stimulálhatja az apokrin mirigyeket, amelyek felelősek az izzadságtermelésért olyan területeken, mint a hónalj és az ágyék. Ez a fokozott izzadás kedvezőbb környezetet teremthet a baktériumok szaporodásához, ami újfent csak erősebb testszaghoz vezethet.
