Egészség
Ez a hét étel migrénes rohamot válthat ki
A migrén kezelésére nem a gyógyszerek jelentik az egyetlen megoldást

Nagyon egyénfüggő, hogy kinél mi okoz migrént, de a gyakori kiváltó okok közé sorolható például a vörösbor vagy a túl sok kávé fogyasztása is. Emellett egyes ételek is növelhetik a migrénes rohamok kialakulásának kockázatát - írja a hazipatika.com.
1. Mesterséges édesítőszerek – Ezek az édesítőszerek egyes kutatások szerint kiválthatnak migrénes rohamokat, különösen az aszpartám.
2. Csokoládé – A migrénesek nagyjából harmadánál a csokoládé az egyik fő kiváltó ok. Ennek oka valószínűleg a koffeintartalom.
3. Nátrium-glutamátot tartalmazó élelmiszerek – A nátrium-glutamát a glutaminsav nátriumsója, amely természetes módon is előfordul a szervezetünkben, illetve számos élelmiszerben jelen van élelmiszer-adalékanyagként. Fogyasztása biztonságosnak tekinthető, egyes kutatások azonban már összefüggésbe hozták a migrénes rohamokkal.
4. Pácolt húsok – Az ilyen húskészítményeknek nitrátoknak nevezett tartósítószerek találhatók, ezek segítségével őrzik meg az ételek színét és ízét. Ezek az élelmiszerek azonban nitrogén-monoxidot szabadíthatnak fel a szervezetben, amely tágítja az agy ereit, és hozzájárulhat a migrénes rohamokhoz.
5. Érlelt sajtok – Az érlelt sajtokban megtalálható egy tiramin nevű vegyi anyag, amely egyes kutatási eredmények szerint fejfájáshoz és migrénes rohamhoz vezethet. A magas tiramintartalmú sajtok közé tartozik például a feta, a kék sajt és a parmezán is.
6. Fermentált élelmiszerek – Az érlelt sajtokhoz hasonlóan az erjesztett élelmiszerek – például a kimchi, a kombucha, a szójaszósz vagy a savanyú káposzta – is nagy mennyiségű tiramint tartalmazhatnak.
7. Fagyos vagy jéghideg ételek – Kimutatták már azt is, hogy a hideg ételek fejfájást váltanak ki egyeseknél.
A migrén kezelésére nem a gyógyszerek jelentik az egyetlen megoldást. Segíthet például az arcmasszázs, a B2-vitamin (riboflavin), valamint a magnézium is. A migrénes rohamok számának csökkentéséhez pedig javasolt odafigyelni a koffeinbevitel korlátozására, az elegendő mennyiségű és jó minőségű alvásra, a helyes stresszkezelésre, valamint a képernyőidő limitálására is.

 
         
        